Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Návrat vlků v Coloradu

Haló, tady Washington

Tohle vůbec nijak nesouvisí s tím, že ve středu se 46. americkým prezidentem stal Joe Biden. Součástí amerických voleb je ale také spousta menších rozhodnutí, jež se konají formou referend na úrovni jednotlivých států. Jedním z nich je velký krok odhlasovaný v Coloradu, kde se na základě velmi těsného rozhodnutí do přírody vrací vlk.

Colorado, jak známo, je z významné části tvořeno divokými Skalnatými horami, vlk v nich žil a jasně do nich patří, ostatně stejně jako medvědi, kteří z nich nikdy úplně nezmizeli. Když se autor textu kdysi se svým místním známým potloukal ulicemi podhorského města Boulder, byl upozorněn, že ona zvláštní víka na odpadkových koších, která nikde jinde neviděl, jsou ve skutečnosti důmyslná zařízení, jež mají hrozivým šelmám zabránit v rozkrádání lidských odpadků. V zimních měsících se totiž občas nějaký ten dezorientovaný, vyhladovělý míša zatoulá do městských ulic.

Boulder je jedním z míst, kde se o návratu vlka rozhodlo. Je to univerzitní, jednoznačně liberální město, a podobná místa letos vyhrála v boji o prezidentský úřad i o návrat šelem. Na venkově naopak vlka nechtějí, opravdu velmi těsný výsledek podle všech průzkumů zařídili Coloraďané z rozsáhlých městských a příměstských aglomerací.

Vlk se tedy do Colorada vrací, lidé z měst se těší na výlet do divočiny a farmáři či horalé skřípou zuby. Dokonce hledají způsob, jak všechno skrze federální soudy přece jenom ještě zastavit. S vlky budou žít především oni, nebo ne? Obě strany mají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].