Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jehla jako zbraň

Tradiční řemeslo zažívá návrat. Vyšívat se dá o vzpomínkách i o revoluci.

Každý tomu rozumí. (Ivana Kocmanová) • Autor: Matěj Stránský
Každý tomu rozumí. (Ivana Kocmanová) • Autor: Matěj Stránský

Bělorusko, Minsk, srpen 2020. Na provládním koncertě se shromáždily stovky příznivců opozice. DJové pustili píseň Chci změny! od ruského rockera a rebela Viktora Coje. Lidé začali tančit, DJové zvedli ruce a udělali z prstů véčko. Zavřeli je za to do vězení na deset dní. Jak sílu tohohle okamžiku zachytit? Rufina Bazlova, Běloruska žijící v Praze, vzala červenou hedvábnou nit po babičce, a celý výjev vyšila křížkovým stehem na plátno. Na Instagramu dostal obraz 1200 srdíček a Rufina Bazlova pochopila, že našla způsob, jak se vyjádřit k politické situaci v rodné zemi tak, aby tomu všichni rozuměli. Výšivkou.

Každý tomu rozumí. (Rufina Bazlova) • Autor: Matěj Stránský
Každý tomu rozumí. (Rufina Bazlova) • Autor: Matěj Stránský

Reflektovat svět kolem sebe za pomoci jehly a nitě je možná zvláštní nápad. Ale jen na první pohled. Rufina Bazlova se tímto zařadila mezi craftivisty, tedy lidi, kteří za pomoci ruční práce (craft) hlásají své názory, protestují, mění svět. Stejně tak se vyšívání stalo médiem i pro subtilnější vzkazy: vyšívat se dají vzpomínky, příběhy, výjevy z Ještědu i SMS. Dělají to povětšinou umělkyně – jehla a nit byly a pořád jsou hlavně ženskou zbraní.

V čem spočívá kouzlo výšivky v roce 2021? „Je to věc, která trvá dlouho a je založená na fyzickém kontaktu s materiálem,“ vysvětluje Andrea Březinová, kurátorka textilu Moravské galerie v Brně. Ve světě, kde se tolik věcí odehrává rychle a virtuálně, to dává vyšívání zvláštní sílu. Vynález jehly je navíc starý 27 tisíc let, to je víc než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].