Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Odkaz Babišovy sněmovny

Poslanecká sněmovna, která skončí v nadcházejících volbách, si na konto připíše hned dva rekordy: její členové se sešli na největším počtu schůzí v historii samostatného Česka, a schválili přitom nejméně zákonů.

Důvodů pro tak malou produktivitu je hned několik – od covidové pandemie, která načas zablokovala standardní zákonodárnou tvorbu, až po fakt, že menšinovou vládu ANO a sociálních demokratů drželi u moci komunisté a měli tak možnost blokovat návrhy, které se jim nehodily. To jsou velmi specifické problémy končící sněmovny, ale přece jenom je možné vzít si jedno poučení do budoucna.

Podle pozorovatelů veřejného dění v současné sněmovně chyběla více než jindy vůle hledat shodu, a to právě i v krizových časech, jako je pandemie. Přibližně polovina poslaneckých návrhů zákona nebyla ani projednána, a opoziční poslanci tak svolávali mimořádné schůze, aby se své návrhy pokusili prosadit (i proto bylo celkem svoláno dvakrát více schůzí než v minulých obdobích). Taková jednání však často byla vládou ANO a ČSSD, případně s pomocí hlasů SPD a komunistů zablokována.

Ačkoli se může na první pohled zdát, že z mocenských pozic se vyplatí „válcovat“ ostatní v parlamentu, náš politický systém zná nástroje, jak z takové strategie udělat vítězství jen na krátkou chvíli. Viděli jsme to třeba na prosazení zdanění církevních restitucí, schváleném vládní koalicí ve snaze udržet si podporu komunistů, které však opoziční poslanci napadli u Ústavního soudu a ten ho v roce 2019 zrušil.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].