Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Cizinče, na kolo!

Belgická vláda finišuje v práci na prvním cyklistickém plánu pro celý stát. V zemi to vyvolává vzrušení: nic jako federální cykloplán v Belgii dosud neexistovalo, protože mobilita ve veřejném prostoru spadá pod pravomoce jednotlivých provincií.

Vláda pro to má důvod. V rovinaté zemi nasedá na kolo stále víc lidí a Belgie tak už staví svoje první cyklodálnice. Pro hladký průběh staveb je ale často potřeba souhlas dvou a více znesvářených reprezentací, což zvyšuje riziko, že se věc zasekne někde v překladu mezi Vlámy, Valony a belgickými Němci.

Ještě podstatnější důvod je ten, že cyklistické záměry jsou součástí belgického plánu obnovy po koronaviru, jejž předložila federální vláda. Platí se z rozpočtu EU a Belgičané na něj dostanou bezmála šest miliard eur. Obdobný soupis investic předložily všechny členské státy včetně Česka.

Kromě cykloinfrastruktury chce belgická vláda zřídit celonárodní registr kol, obdobný tomu pro auta. Slibuje si od toho, že se sníží počet ukradených kol, respektive zvýší počet nalezených. Krádeží kol totiž přibývá úměrně s nárůstem počtu jejich uživatelů a téměř nikdo to neřeší. Kromě popisu „bylo to červené kolo“ uživatelé často policii nic jiného neudají a ta pátrání v oceánu zdejších bicyklů odkládá. Třetina těch, kterým je kolo zcizeno, na něj podle průzkumů už nenasedne a vláda hodlá tenhle trend zvrátit.

A pak je tu ještě jedna zajímavost: belgická vláda plánuje pořídit kola do uprchlických center, kde lidé čekají na vyřízení žádosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].