Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Když do toho šťouráte

Premiér Andrej Babiš disponuje (finančními i mediálními) prostředky, jaké před ním neměl žádný demokratický politik

Andrej Babiš, Ústí nad Labem • Autor: Milan Bureš
Andrej Babiš, Ústí nad Labem • Autor: Milan Bureš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Ke klidnému projevu člověku pomáhá i to, že dělá vše v souladu se svým svědomím. Vlídná tvář Andreje Babiše se změní jen v okamžiku, kdy někdo nedodrží slovo.“ Výše uvedený citát je z:

A) nového vydání satirického pořadu Česká soda;

B) druhého dílu knihy Andreje Babiše, kterou nenapsal Andrej Babiš, O čem sním, když náhodou spím;

C) časopisu Rytmus života, který vlastní Andrej Babiš.

Ano, jistě jste vytušili, že když tu netradičně poskytujeme prostor anketě, musí být pravdivá ta nejabsurdnější varianta. Tedy C. Mnozí se ptali, k čemu budou Babišovi bulvární časopisy, když nejsou o politice. Stačí mu přece MF DNES, Expres.cz, Lidové noviny…, které ho přímo či nepřímo podporují. Ale před volbami se hodí všechno, například Rytmus života čte podle Media projektu Unie vydavatelů na 350 tisíc lidí. Takový zásah je pro politika snovou podporou.

Není proto náhoda, že Babišův časopis vydává rozhovor, ze kterého premiér vychází jako kombinace Václava Havla a Mirka Dušína. Premiér prý nemá rád, když někdo nedrží slovo, dá si svíčkovou, přál by si usměvavé lidi, rád se směje „s našimi domácími mazlíčky“. Snad jediná odpověď, která zní upřímně, reaguje na otázku, čeho lituje ve své kariéře: „Možná toho, že jsem nemohl být premiérem hned po revoluci.“ Ano, tehdy by to ještě nešlo.

Babiš ví, jak maximalizovat zásah, o čemž svědčí i to, že se nechal zvěčnit v brožuře o prevenci rakoviny, kterou vydala VZP a chce ji rozdávat všem svým klientům. Pochopitelně těsně před volbami. Hnutí ANO zkrátka umí s kampaní čarovat. Zatímco ostatní strany ctí limity na celkové výdaje kampaně, představitelé ANO nemají zábrany využívat premiérových médií, institucí a svého služebního času ve vládních funkcích k umocňování kampaně.

Svědčí o tom i zkušenost kolegyně Ivany Svobodové, která strávila hodně času na jihu Moravy, kde sledovala předvolební kampaň. Od týmu Aleny Schillerové opakovaně slýchala, že se tam neúčastní kampaně, ale plní vládní roli, když si jako ministryně jezdí povídat s občany. Po nějakém čase krajská manažerka ANO Jana Lancůchová naší reportérce říká, že všechny náklady na cesty nakonec půjdou do vyúčtování kampaně. „A co se změnilo? Včera jste říkala, že to není kampaň, a paní ministryně také říká, že to není kampaň, že jen tak jezdí na výlety, kam ji pozvou,“ ptá se Ivana Svobodová. A upřímná odpověď paní Lancůchové? „Dál to není kampaň. Ale stalo se to, že přijde takový novinář jako vy a šťourá do toho a tvrdí, že to kampaň je.“

Česká republika bezesporu naplňuje definici demokratického státu. Vždy ale jde o to, nakolik jsou všechny aspekty demokracie dodržovány. A faktem prostě je, že zdejší politická soutěž férová není. Premiér Andrej Babiš disponuje prostředky (finančními i mediálními), jakými před ním nedisponoval žádný demokratický politik. Nemá cenu nad tím naříkat, ale aspoň všímat si toho musíme.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 38/2021 pod titulkem Když do toho šťouráte