Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Vyšší platy

Volby 2021

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

ČSSD

Ve svém předvolebním programovém desateru sociální demokraté hlásí, že „platy musí růst“. Chtějí to zajistit hlavně skrz pomoc zaměstnancům a jistou přísnost k zaměstnavatelům – firmy prý budou hlásit rozdíly ve výdělcích mužů a žen, bude zakázaná mlčenlivost ohledně platů, lidé se budou moci přihlásit na bezplatný kurz platového vyjednávání. Ve svém širším programu (1) se pak sociální demokraté věnují podpoře inovativních firem víc – na rozdíl od pravicových konkurentů na to chtějí jít skrz státní programy a státem zaštítěné „národní šampiony“ a výzkumnou instituci, která bude firmám pomáhat ve vývoji. Zmiňuje ale také podporu malých startupů a začínajících podniků.

(1) Nejde však o závazky do těchto voleb, jen o strategický dokument.

SPOLU

Pravicová koalice Spolu se spoléhá na samotné firmy. Technologický rozvoj, vynalézavost, a tím pádem i vyšší platy podle ní zařídí sami podnikatelé bez velkých poradenských a inkubačních podpor. Stačí jim rozvázat ruce a ubrat z nákladů. Spolu chce proto snížit sociální (1) (což je v praxi daň, takže dále snížit daňovou zátěž). Tuzemským podnikům nabízí zatraktivnit pražskou burzu, což by mohlo přivést do země zahraniční investice, a naopak pomáhat exportérům do takzvaných třetích zemí (ale ne do Ruska a Číny). Spolu také hodlá pomocí pobídek udržet v zemi víc dividend zahraničních firem, aby peníze neodtékaly, ale matky je zpátky investovaly v Česku. I to by podle Spolu mělo nastartovat technologický rozvoj a chytřejší (a tedy výnosnější) výrobu.

(1) Bude to stačit, není opravdu namístě pomáhat cíleně? Podle Zbyňka Stanjury (ODS) to stačit bude, rychlejší odpisy a uznávání nákladů na vývoj a výzkum je pro firmy dostatečná

Piráti a Starostové

Středová koalice se v ekonomickém programu hodně soustřeďuje na podporu začínajících firem a mozků, které v nich pracují. Malým firmám (nebo rovnou startupům) slibují nabídnout prostor k „vymýšlení, vynalézání a pokusům“. Nejenom obrazně řečeno – koalice chce rozšířit stávající síť inovačních center a takzvaných inkubátorů (1), kde potenciální podnikatelé s nápadem najdou kancelář, dílnu nebo laboratoř. Ale taky poradenství a možnost spolupráce s výzkumníky z univerzit.

Už existujícím firmám se nabízí pomoc v přizpůsobování se měnícímu světu. Jsou to vlastně hodně podobné recepty jako pro začínající firmy. Stát by měl podle koalice dát k dispozici hlavně poradenství, daňové zvýhodnění pro inovátory a pomáhat lidem učit se nové věci.

(1) V současnosti jich je v Česku zhruba dvacítka nejrůznějšího zaměření. Těch velkých je pět.

ANO

Vládní hnutí hodně slibuje a o poznání méně vysvětluje. Podobně jako Piráti a STAN věnuje v programu relativně hodně prostoru inovacím a podpoře podnikavců – s tím, že je „podpoří“. Zmiňuje se o pomoci mladým a začínajícím, investičních pobídkách jen pro podniky, které vyrábějí technologicky pokročilé výrobky, a o dalším rozšíření sítě podnikatelských parků a inkubátorů (1). Hnutím řízené ministerstvo průmyslu zavedlo předloni podpůrný program pro rodinné firmy, chce v něm proto pokračovat, stejně jako v obligátní spolupráci univerzit a výzkumných ústavů s firmami.

(1) V současnosti jich je v Česku zhruba dvacítka nejrůznějšího zaměření. Těch velkých je pět.

Když někdo chce, aby se v Česku žilo lépe, v úplně nejjednodušším slova smyslu si přeje, aby lidé brali víc peněz za svou práci. A v důsledku chce, aby se dařilo zdejším firmám. Když se jim daří, můžou svým zaměstnancům vyplácet vyšší mzdy. Taky platí vyšší daně, za které stát a města staví školy, nemocnice nebo parky, a samozřejmě posílá platy učitelům a zdravotníkům. O důchodech platí to samé.

Slovo „firmy“ je v předchozím odstavci důležité. V Česku už dlouho roste průměrná mzda, skoro závratným tempem, řeklo by se. Za tímhle nárůstem však podle statistiků stojí především platy lidí, kteří jsou placení z veřejných peněz. Příjmy učitelů, policistů či zdravotníků. Nechme stranou, že jejich práce je důležitá a lepší ohodnocení si zaslouží. Jejich vyšší platy jsou ale politické rozhodnutí vlády. Klidně mohou mít zítra nikoli o dvacet, ale o padesát procent vyšší příjmy. Anebo se taky mohly za poslední tři roky nepohnout ani o píď či být o čtvrtinu nižší.

Jak se bude dařit soukromým podnikům, je tedy klíčová otázka. Na tom bude záležet jak životní úroveň jejich zaměstnanců, tak nepřímo i všech ostatních, kteří jsou placení státem, z daní. Proto se při pátrání po tom, jak chtějí strany „zvýšit platy“, díváme na to, jak hodlají podporovat nové nápady a vynalézavost zdejších podnikatelů.

To je podle expertů nejlepší cesta, jak zvýšit příjmy všech: nechat tu vyrůst co nejvíc firem, které vyrábějí něco jedinečného, chytrého a obtížně nahraditelného. Za své výrobky si mohou po právu říct vysokou cenu, mohou lépe platit své pracovníky a z vysokého zisku platí vyšší odvody státu.

Středoví Piráti a Starostové hodně sází na měkkou podporu mladých a začínajících. Je to na vás, ale poradíme vám a nabídneme i laboratoř. Sociální demokraté si myslí, že dobrá cesta je masivní zapojení státu. Koalice Spolu zase svým programem podnikatelům říká, že jim věří. Žádný poradní program nepotřebujete, potřebujete jen klid na podnikání. I když se tvrdí, že politika je rozplizlá a beztvará, minimálně v tomhle případě to, jak je vidět, neplatí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2021 pod titulkem Vyšší platy