Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Svoboda zemřít i zabíjet

Joe Biden přitvrdil. „Tohle není ani o svobodě, ani o vaší osobní volbě. Tohle je o vaší ochraně a ochraně lidí ve vašem okolí,“ prohlásil na tiskové konferenci. Řeč byla o novém prezidentském výnosu, který vyžaduje po zaměstnancích amerických firem s více než stovkou pracovníků povinnou vakcinaci proti covidu-19 – jinak se budou muset nechat pravidelně každý týden testovat. Opatření se týká 100 milionů Američanů.

Pozdvižení na sebe nenechalo dlouho čekat. Jestli je v americké angličtině nějaké slovo nabito skutečnou energií, pak je to slovo svoboda. Svoboda či svobodná volba přebije v americké argumentaci třeba i fakt, že tu palbou ze střelných zbraní umírá tolik lidí jako v žádné jiné demokratické a bohaté zemi. Všichni to vědí, přes hradbu tradiční osobní svobody držet vlastní bambitku se však nedá přelézt. Jak by potom ale mohlo uspět něco jako de facto povinné očkování?

V tuto chvíli by měly nastoupit racionální argumenty. Těch má vláda plné statistiky: s Amerikou to jde v souboji s pandemií v její delta variantě z kopce, čtvrtina Američanů si nicméně odmítá nechat píchnout vakcínu – přesto, že je to zadarmo. Pandemie se přitom valí právě přes nenaočkované. A Bidenovi zjevně dochází trpělivost.

Podle jeho politických protivníků jsou nicméně postupné kroky k povinnému očkování okamžikem, kdy prezident zrazuje Ameriku a „americkost“. „Jako rádoby autokrat ohrožuje samotnou podstatu tohoto velkého národa,“ nechal se například slyšet senátor Mike Lee. „Svoboda a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].