Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pivo do škol

Britští vědci zjistili, že pivo způsobuje nachytření. I když britští vědci většinou zjistí všechno sami, tentokrát jim museli hodně pomoci vědci čeští. Podle jejich dlouholetého terénního výzkumu se chytrost zvyšuje o deset, někdy i dvanáct či víc stupňů podle stupňovitosti nápoje. A protože po pivu jsou lidé chytřejší, je jen logické, že si vlastní piva pořizují také tuzemské univerzity.

Univerzitní piva jsou trend. Nejnověji je to ležák UHK Mech. UHK proto, že je to pivo Univerzity Hradec Králové. Mech proto, že v nejbližším univerzitním městě Pardubicích přezdívají Hradci posměšně Mechov. Dávají tím najevo, že Hradec je pro ně jen nedůležité cosi, co obrůstá Pardubice ze severu. Hradečáci jim na oplátku přezdívají perníkáři. Až budou po tom pivu chytří, přijdou jistě i na to, jak překonat tyto iracionální animozity. Mech bude oficiálně představen během tohoto semestru.

Univerzitních piv je u nás ale nejméně šest. Již loni představila své pivo Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. Je inspirováno číslem pí, a je to tedy spíš pí-vo. Jmenuje se Pěkný číslo. Univerzita Palackého v Olomouci má UP ALE, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity vaří ve školním pivovaru Čtyrák. Na Mendelově univerzitě si dělají Mendelbier.

Vysoká škola chemicko-technologická produkuje pivo Lachout – má řadu variant, z nichž jedna se jmenuje NepřIPAdá v úvahu. Jak název těm hodně chytrým napoví, je to IPA. Chytré, až přechytralé slovní hříčky jsou mimochodem u univerzitních piv…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].