Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Michel Merdier

Po celou dobu vyjednávání o brexitu usiloval o to, aby nad porušením dohody mezi EU a Velkou Británií bděl Soudní dvůr EU. Nesčetněkrát během své předchozí kariéry evropského komisaře pro vnitřní trh tvrdil, že společná pravidla platí pro všechny stejně a musí se dodržovat. Teď ovšem Michel Barnier kandiduje na nejvyšší post ve francouzské politice a všechno je jinak.

Na předvolebním mítinku republikánů v Nîmes minulý týden prohlásil, že Francie by si měla pořídit „ústavní štít“ proti verdiktům Soudního dvora EU. Podle Barniera musí země v otázkách přistěhovalectví „obnovit svoji suverenitu“ a mít možnost vyhnout se evropské jurisdikci v této věci. Pokud bude zvolen prezidentem, Barnier vyhlásí o příslušné změně ústavy referendum.

Francouz tím šokoval evropskou politiku, právě proto, že to není tak dávno, kdy kázal něco jiného. U vysokých funkcionářů EU, jakým byl, se předpokládá, že ani po konci mandátu nebudou mluvit jinak (a jak připomněl server Politico, když zároveň pobírají mnohatisícový důchod z Bruselu). Domácí politické kolbiště je ale nyní bližší košile. Barnier na migraci vsadil od počátku, před časem prohlásil, že by se na několik let měl „zmrazit Schengen“ a obnovit vnitrostátní hranice mezi zeměmi EU. Barnier si zjevně spočítal, že jedině tím přetáhne Marine Le Pen voliče.

Ještě podstatnější než sám výrok je jeho kontext. Evropské instituce se právě snaží uhájit princip nadřazenosti evropského práva nad národním před útoky z Polska a Maďarska – Varšavě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].