Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sociálně­demokratické léto

Proč je Olaf Scholz náhle favoritem německých voleb? Protože dokáže nejlépe kopírovat Angelu Merkel. 

V Česku probíhá babí léto, v Německu sociálnědemokratické léto. Počátkem července chtělo podle průzkumu ARD DeutschlandTrend pro sociální demokracii (SPD) hlasovat jen 15 procent voličů, pro Zelené 20 procent, pro křesťanské demokraty (CDU/CSU) 28 procent. Takový výsledek by byl historickou prohrou více než 150 let staré strany. Ovšem po prázdninách jsou chmury zahnány a vypadá to naopak na historickou výhru. SPD by podle počátkem září zveřejněného průzkumu téže agentury s přehledem vyhrála: získala by hlas 25 procent voličů, CDU/CSU se propadla na 20 procent, Zelení dokonce na 16. Passé jsou náhle všechny novinové komentáře o blížícím se triumfu Zelených i o bezedné krizi SPD.

Tento posun ukazuje nebývalou proměnlivost německých voličských nálad v čase odchodu Angely Merkel, jejíž vysoká popularita jako stabilní kotva uklidňovala tamní stranický systém i ve chvíli jeho dramatických proměn ve většině Evropy. Nyní systém hledá novou rovnováhu. Už jarní výběr tří věcných, pragmatických, v charakteru umírněných politiků do pozice kandidátů na kancléře či kancléřku přitom ukázal, že merkelovský styl přetrvá i po jejím odchodu do politického důchodu. A naznačil, že uspěje politik, který bude působit jako její nejdůvěryhodnější kopie.

Chyby druhých

Tou je momentálně Olaf Scholz, který merkelovská gesta, tón a klidný debatní styl napodobuje tak výrazně, až ho například bavorský konzervativní premiér Markus Söder obvinil z pokusu podloudně ukrást kancléřčin odkaz.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].