Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Říkám vám, je to blázen

Kompetenci Andreje Babiše řídit stát vážně zpochybňuje otázka jeho syna

Andrej Babiš mladší • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Andrej Babiš mladší • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Čas od času vzniknou fotky, které později symbolizují svoji dobu. Jednou z nich bude možná i ta, která obíhala po sociálních sítích minulý pátek. Je na ní syn českého premiéra Andrej Babiš junior, jak si přišel něco vyříkat se svým otcem na předvolební mítink ANO do Ústí nad Labem. Oba Babišové stojí asi metr od sebe a syn mluví. Otec, který jindy lidem skáče do řeči a nikoho nenechá domluvit, strnule mlčí a poslouchá. Přitom je schovaný za dvojicí mužů, zřejmě svých osobních strážců, kteří vzrušeného juniora napjatě pozorují.

Díky videozáznamům pořízeným přihlížejícími novináři víme, že Babiš mladší přišel svému otci položit před očima celé země otázku, kterou si ani v soukromí, natož na veřejnosti, nepřeje slyšet žádný rodič: „Proč jsi mi ublížil?“

Babiš starší neodpověděl, asi aby měl krajně ponižující scénu co nejrychleji za sebou. Zřejmě se ale rychle oklepal, protože dlouho mlčet nevydržel, a ještě ten samý den začal tvrdit, že se jeho syn stal „rukojmím podvodníka Víta Klusáka“. Právě s režisérem úspěšných dokumentů totiž Babiš junior na mítink ANO přišel. Důležitější než juniorův doprovod je ale na celé scéně to, do jak těžkého konfliktu se český premiér se svým synem dostal a že v něm sám pokračuje. Schovává se před ním za ochranku a dál z něj dělá nesvéprávnou osobu, která i na otcův politický mítink dokáže přijít jen jako „rukojmí“. Pro rozhodování o budoucím českém lídrovi je to docela podstatná informace.

Léčba Krymem

Rodinné spory známých lidí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].