Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Nové rádio Jerevan

Rozšiřuje se nám tu takový nešvar. Čeští ministři jsou v Bruselu na jednáních fyzicky přítomní, o jejich mentální přítomnosti lze ale mnohdy pochybovat.

Už o tom byla řeč: Alena Schillerová (ANO) v červenci po schůzce ministrů financí EU se suverenitou sobě vlastní komentovala vrácení maďarského plánu obnovy po covidu tak, že Evropské komisi nepřísluší zasahovat do vztahu Maďarska a homosexuálů. Ministryně zjevně zachytila spor Viktora Orbána se zbytkem EU o nový maďarský zákon na ochranu dětí. Už ale nezachytila, že debata na fóru šéfů státních kas, jehož je členkou, se týkala něčeho jiného (špatně nastavených veřejných tendrů v Maďarsku, což má ohrožovat využití peněz z plánu obnovy).

Minulý týden pak byl v Bruselu vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který sledoval debatu o Afghánistánu. I když sledoval… Po schůzce Hamáček informoval přítomné české novináře, že se všichni shodli na opevnění Evropy před novou migrační vlnou a na pomoci lidem v místě. Nic konkrétního ze schůzky podle Hamáčkových slov nevzešlo. Nepadla žádná částka pomoci ani to, kam přesně má směřovat. Nezazněly možnosti dočasné mezinárodní ochrany v zemích EU pro nejohroženější obyvatele Afghánistánu.

Ještě ani nedomluvil, když velká zahraniční média informovala, že EU plánuje poslat 600 milionů eur Pákistánu, Uzbekistánu, Íránu a dalším zemím na pomoc s Afghánci prchajícími před Tálibánem. Počítá se také s poskytnutím útočiště pro afghánské akademičky, právničky, novinářky a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].