Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Amerika bez iluzí

Joe Biden vysvětlil, proč nastal konec jedné éry

Projev, v němž Joe Biden oficiálně vysvětlil důvody svého rozhodnutí stáhnout americká vojska z Afghánistánu, se zapíše do dějin jako jedno z nejotevřenějších protiválečných vystoupení kteréhokoli amerického prezidenta.

Američané jsou uvyklí válečné rétorice svých vrchních velitelů, vzletným slovům a volání po obětech ve jménu věcí, jež je přesahují.

To vše nechal prezident Biden minulé úterý stranou. Jeho intuici a historický úsudek vystihuje jedna obyčejná věta: „Naše země byla ve válce příliš dlouho.“

Biden udělal ještě další věc, která je pro prezidentské projevy neobvyklá: Jeden po druhém rozebral argumenty svých kritiků a požádal národ, aby se snažil pochopit, proč má pravdu on a proč se oni naopak mýlí.

Obzvláště razantně odmítl nejsvůdnější tvrzení respektovaných hlasů v zahraniční politice a vojenských kruzích – dalo by se říct architektů mnoha opatření, která vedla až k této chvíli. Ti trvali na tom, že ponechání malého množství amerických sil v Afghánistánu mohlo pozdržet vítězství Tálibánu a předejít porážce tamních spojenců USA.

Biden tento přístup několikrát popsal jako udržovací a tvrdil, že takové zdánlivě bezpečné řešení ve skutečnosti nevystihuje alternativy, které se nabízely.

Nešlo o to vojska buď úplně stáhnout, nebo je výrazně zredukovat. Naopak, vojsko bylo možné buď stáhnout, nebo konflikt vystupňovat. „Takto volba stála ve skutečnosti, rozhodoval jsem se mezi odchodem a eskalací,“ řekl. „A nehodlal jsem tuto nekonečnou válku dále…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].