Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Víme, kdo vyhraje volby

Až třetina voličů podle výzkumů mění svá rozhodnutí ještě v den, kdy jdou k urnám

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Dostáváme se do fáze, kdy téměř každý volební model vyvolává mdloby. Někomu rozhodí tlak nadšení, jinému zděšení. Ti, kdo byli v euforii z 30 procent pro Piráty na jaře, nyní propadají skepsi ze stejného čísla blikajícího u ANO. Faktem ale je, že obě třicítky jsou stejně relevantní i nerelevantní. ANO může být brzy stejně o deset procent chudší, jako se to stalo Pirátům. A ti se stejně tak mohou nakonec radovat z vítězství.

Psali jsme to několikrát, napíšeme to znovu – volební průzkumy a z nich vycházející modely nepředvídají výsledek voleb. Je to měření momentální nálady. Proč? Možná i vy jste odpovědí na tuto otázku. Víte stoprocentně, koho budete volit? Pokud se i vám honí hlavou pár politických „ale“, může se vám stát, že dnes byste sice volili Schwarzeneggera, ale do volební urny nakonec hodíte lístek se jménem Stalloneho.

Schválně si napište na papírek, koho budete volit, dejte ten lístek do trezoru a odemkněte jej den po volbách. Ale raději si to pak přečtěte beze svědků, ať se nemusíte červenat. Až třetina voličů podle výzkumů mění svá rozhodnutí v den voleb, navíc netušíme, jaké události další týdny přinesou. Vše je tedy otevřené.

Ostrá volební kampaň víceméně začíná až tento týden. Opozičním stranám se léto nepovedlo. Důvodů je několik, ale největší slabinou je fakt, že zatím nenašly dominantní téma, které by kampani vtiskly. Pokud si ho schovávají na září, mohou situaci zlepšit, ale dosavadní poklidná cesta nebude fungovat. Kritiku si zatím odnesli zejména Piráti, ale to jen proto, že byli lídry voleb. Agitace Spolu je podobně nevýrazná a výroky některých představitelů této koalice působí, že jim ke spokojenosti stačí přeskočit opoziční konkurenty.

Pokud ale má dnešní vláda ANO, KSČM, ČSSD a SPD skončit, budou muset opozičníci najít cestu i k voličům, kteří je zatím nepodporují. A v tomto směru mají zatím obě opoziční uskupení velké manko. Mohou se z toho ale poučit a vzít léto jako zkoušku, kudy cesta nevede.

A i když se zatím ve volebních průzkumech ANO daří, příliš nápaditou kampaň rovněž nepředvádí. Sází na jistotu a využívá prostor, který opozice uvolnila. Netušíme, jak se bude chovat, až se hnutí dostane pod tlak.

Navzdory aktuálním pohybům předvolebních nálad tak v tuto chvíli o vítězi říjnových voleb víme s jistotou jen jedno jediné: Bude jím ten, kdo získá nejvíc hlasů.

Závěrem ještě jedno upozornění. Vzhledem k významu událostí v Afghánistánu a jejich dopadu na svět (a tudíž i na nás) jsme se rozhodli tomuto tématu věnovat velkou část čísla.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2021 pod titulkem Víme, kdo vyhraje volby