Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Tři dávky

Ochrana očkovaných proti covidu postupně klesá, co s tím?

Svět zažívá třetí vlnu koronaviru, byť umírá o něco méně lidí než v předchozích dvou. Platí to také o Izraeli, kde se počet nově nakažených blíží desetitisícové hranici za den – v zemi s jen o málo menším počtem obyvatel než Česko. Asi 600 pacientů leží v nemocnicích, umírá zhruba 20, ale někdy i téměř 50 nemocných denně. Izrael se přitom těší pověsti celosvětového šampiona v disciplíně zvané očkování proti covidu. Co tedy zprávy odtud znamenají?

Izrael ve vakcinaci v létě dost polevil a dnes už mezi nejproočkovanější země světa nepatří. Alespoň jednu dávku vakcíny tu má 68 procent lidí, zatímco třeba v Portugalsku je to o deset procent víc (v Česku 54 procent). Na druhou stranu se do izraelských nemocnic dostávají i lidé s ukončeným očkováním, hlavně starší, a optimistická očekávání tamní společnosti, že je covid vyřešen, se nenaplňují.

Stále platí, že očkování je nejspolehlivější obranou. Svědčí o tom vědecké studie i pohled do Spojených států, kde je situace v republikánských státech, v nichž žije hodně odpůrců vakcinace, podstatně horší než v těch nakloněných demokratům. Ostatně i data z Izraele potvrzují, že lidé s ukončeným očkováním jsou před covidem velmi dobře chráněni. Ale tmavé skvrnky na jinak růžovém plátně nelze pominout. Podle nejnovější studie z Británie, zveřejněné minulý týden Oxfordskou univerzitou, nelze vyloučit, že pokud se očkovaný člověk nakazí infekčnější variantou viru delta, šíří nemoc stejně efektivně jako neočkovaný (u starších mutací viru…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].