Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Skřítekcore

Goblin je skřítek, který žije v domečku pod kořenem. K snídani má housenku, k obědu houbičky s lišejníkem, večer vyleze na jahodu, a když uvidí zbloudilého pocestného, tak za ním běží a počůrá ho. Nešťastník potom páchne tak, že ho žena nepustí přes práh. Goblin je zlomyslný skřítek. Anebo zavyje děsivě aúúúúú. A pocestný v hrůze utíká a vypráví ženě, že slyšel v lese vlka velkého jako medvěd. To jsi spíš měl opici jak kráva, hubuje ho žena. Goblin se jim směje.

Ovšem lidé se rozhodli, že se mu pomstí. Udělali z goblina trend. Oblékají se jako on do kamizolky, fotí se s houbičkami a dávají to na Instagram. Vymysleli goblincore. To má goblin za to. Goblincore je leccos, co nějak připomíná lesní skřítky. Jsou to selfíčka v lese plném muchomůrek. Je to romantický domeček z kulatiny. Je to zátiší se srnčí lebkou. Je to oblečení ve skřítkovském stylu se zelenou suknicí a červeným kloboučkem. Je to tetování s houbami a borůvčím. Jsou to prostě stylové doplňky jako z goblinova lesa. Aúúúú, zavyje goblin, když to vidí. To je potupa. To je urážka. To to bolí. Aúúúúú.

Aúúúú, aúúú, zhorší se to, když vidí nabídku různých e-shopů. Prodává se tričko s ropuchami a náušnice z oblázků. Anebo ozdoby ve tvaru 3D tištěných chorošů, kterými si člověk může zpestřit interiér.

Ovšem pozor, goblincore lidé nechtějí jen vypadat jako skřítkové. Chtěli by jimi být. Chtěli by se schovat v listí před civilizací. Skřeti se špinavými drápy a ohlodanou myší lebkou k svačině se jim líbí víc než…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].