Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vondrák: Odmítavá reakce ODS mě neodradila

S moravskoslezským hejtmanem o demokracii v ANO, příští vládní koalici, proměně Ostravska a o tom, co mu poradil jeho táta

Ivo Vondrák
Ivo Vondrák

Často se objevují pochybnosti, nakolik by ANO fungovalo bez svého předsedy. Tradiční strany drží pohromadě ideologie, jasné hodnoty. ANO jasnou ideologii nemá. Co by vás tedy drželo při sobě, pokud by pan Babiš odešel?

ANO bylo v podstatě založeno jako strana nespokojených občanů. Přitom vize a myšlenky s sebou přináší lídr. Proto by záleželo na tom, kolik osobností by bylo v případě odchodu pana Babiše schopno se hnutí chopit. A já věřím, že se tam najdou lidé, kteří budou schopni získat členy hnutí na svou stranu. Pokud nezískají, tak si bude muset hnutí projít katarzí a ta může samozřejmě skončit i rozpadem.

Politologové jsou překvapeni, jak ANO dokázalo za osm let proměnit své voliče. Začali jste jako spíš pravicově orientovaná strana, dnes míříte doleva na chudší část populace. Jak vám tahle změna vyhovuje?

Nevyhovuje. Na rovinu říkám, že to uhnulo víc doleva, než jsem si přál. Bylo to dáno tím, že ODS s námi odmítla po volbách 2017 spolupracovat. Byl jsem svědkem toho, když Andrej Babiš nabídl ODS, aby s námi šla do společné vlády. Nešla. A my jsme byli v situaci, kdy se měla vytvořit stabilní vláda. Těch variant bylo několik a já jsem byl velmi silně proti tomu, aby se naším vládním partnerem stala SPD, protože mi vadí izolovanost, kterou prosazují. To říkám na rovinu. A tak nakonec jako partner zbyla sociální demokracie s tichou podporou komunistů. A zkuste v této politické konstelaci dělat pravicovou politiku. To nejde.

A tohle je důvod té proměny?

Podle mého názoru ano. Prostě tady byl nějaký kontext partnerství a bylo jasné, že se podaří prosadit pouze věci, které jsou více levicové než pravicové. To je přirozená věc.

Ale proč tu levicovou linku jedete dál i před volbami, kdy se znovu rozdají karty? Raději nad rámec valorizace zvyšujete důchody, než abyste prosazovali rozpočtovou odpovědnost.

Zvýšení důchodů vám připadá jako levicová politika? Tak s tím bych polemizoval.

V situaci, kdy je napjatý rozpočet a rekordně roste dluh, bych čekal, že pravicová strana zůstane u zákonem dané valorizace důchodů a bude šetřit.

Rozpočtová odpovědnost se podle mě nemůže dotknout lidí, kteří už nemají šanci vydělat peníze. A já vnímám spousty starších lidí jako ty, na které se zapomínalo. Ti lidé se konečně cítí lépe a to neberu jako levicový krok.  Šetřením se nic nevydělá, když to řeknu hloupě. Je třeba nastartovat ekonomiku, která ty peníze vydělává.

Snažili jsme se to ošetřit

Nedávno jste prohlásil, že byste chtěl po volbách pomoci k vytvoření koalice ANO a ODS. To vyvolalo v ODS nesouhlas, nebo spíš odpor. Neodradilo vás to?

Nevím, jestli to byl ze strany ODS silný odpor… Víte, já mám v koalici ODS už pátým rokem a myslím si, že ti to tak negativně nevnímají. Nám to tady perfektně funguje, vždycky umíme najít konsenzus. To je prostě třeba si říct, zda jsme schopni ztotožnit se na vizích, které máme. A moje vize je podpora malého a středního podnikání, podpora inovací a digitalizace. To koreluje s tím, co chce ODS.

Proč podle vás vyvolává představa společné koalice na celorepublikové úrovni tak negativní emoce?

Já nevím, jestli to je celorepubliková úroveň, jestli to říkají všichni. Zaznamenal jsem pouze reakci pana předsedy Fialy, že mu to nepřipadá reálné. Ale na druhou stranu připouští spolupráci s Piráty, kteří, myslím si, jdou úplně mimo politiku ODS, mimo ideologii ODS, jak jste říkal. Myslím si, že Piráti jsou zcela určitě v rozporu s tím, co chce ODS. Čili je to věc, kterou si bude muset ODS vyjasnit. Já jenom říkám, že jsem připraven na toto téma jednat. A znova - my tady máme funkční krajskou vládu s ODS dlouho a myslím si, že spolupráce funguje bezvadně. Kraj se teď hodně mění a chystáme další změny. Na republikové úrovni vidím – a teď to řeknu na rovinu – personifikování toho, proč to nejde. Nejde to proto, že tam je Andrej Babiš?

Co si na to odpovídáte?

Myslím si, že to tak skutečně je.

A co z toho vyplývá?

Vyplývá z toho to, že politika postavená na osobní animozitě není hledání konsenzu. A to mě překvapuje hlavně u Petra Fialy jakožto politologa, protože si myslím, že hledání konsenzu je smyslem politiky. Když se založí na tom, že někoho nemám rád, tak to je špatně.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].