Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Seriál: Světoví intelektuálové

Kouzelná školka

Americký ekonom James Heckman spočítal, proč se vyplatí investovat do předškolního vzdělávání

James Heckman
James Heckman

Když na počátku šedesátých let minulého století souhlasili rodiče 123 dětí z městečka Ypsilanti v americkém Michiganu s nabídkou, aby se jejich potomci zapojili do sociologické studie, jistě netušili, že budou předmětem zkoumání i více než půl století poté. Studie měla zmapovat vliv předškolního vzdělávání na prospívání černošských dětí z komplikovaných socioekonomických podmínek a v té době nikoho nenapadlo, že by se mělo zkoumat, jaký vliv – a zda vůbec nějaký – má čas strávený ve školce na pozdější život. Jak ale zkoumané děti dospívaly a stárly, výzkumníci se k nim opakovaně vraceli. Desítky let trvající šetření pak vyvrcholilo studií, jejíž závěry byly zveřejněny před měsícem a která je unikátní právě v tom, že jde v analýze dopadů předškolního vzdělávání dále než jakákoli jiná.

Nejenže s rekordním odstupem od školky sleduje kvalitu života účastníků studie, z nichž se mezitím stali lidé předdůchodového věku, ale dívá se také na to, jak se v nejrůznějších ohledech daří jejich sourozencům a zejména dospělým dětem. Mezi čtveřicí autorů podepsaných pod článkem figuruje také americký ekonom a nositel Nobelovy ceny za ekonomii James Heckman, který otevřel debatu o tom, že mateřské školy a jiná předškolní zařízení prospívají nejen dětem a jejich rodičům.

Rodák z Chicaga, který dodnes působí na tamní univerzitě, doložil benefity předškolní docházky zejména u dětí z chudších rodin tak přesvědčivě, že je po něm tento princip pojmenován. Pojem „Heckmanova křivka“ vyjadřuje,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].