Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak správně sestřelit guvernéra

Je tomu teprve něco málo přes rok, co se v Americe spekulovalo, že trojnásobný guvernér státu New York Andrew Cuomo naskočí na poslední chvíli do prezidentské kampaně demokratů, nahradí nevýrazného Joea Bidena a vymete Donaldem Trumpem podlahu. Spojené státy byly na vrcholu první pandemické vlny, Trump se choval chaoticky, naopak suverénní guvernér zachraňoval svůj stát jistou rukou a působil jako rozený vůdce uprostřed bitvy. Také jako mocný a nedotknutelný muž.

Dnes je všechno jinak. Andrew Cuomo je ve chvíli vzniku tohoto textu na pokraji naprostého politického pádu. Po jeho rezignaci volají špičky Demokratické strany včetně prezidenta. Jeho vlastní strana se svou většinou ve státním Kongresu chystá impeachment. Čtenář tuší správně, jedná se o další případ mužského ega sraženého k zemi emancipačním hnutím #MeToo. Případ je přitom tak vzorově správný, že stojí za pozornost i na druhé straně oceánu.

Jedná se o to, že politické okolí sebevědomého guvernéra se nespokojilo s výpovědí obětí a následným mediálním lynčem. Když se začaly množit stížnosti na guvernérovo chování k podřízeným, dostala pověření k vyšetřování vrchní státní zástupkyně státu New York. Nikam se nespěchalo, obvinění ostatně nevyplula na povrch uprostřed kampaně. Vyšetřovatelé rozeslali 70 oficiálních žádostí o vydání dokumentů, prostudovali jich 74 tisíc. Hovořili se 179 osobami, 41 z nich vyslechli pod přísahou. Mezi vyslechnutými byly samozřejmě ženy, které proti guvernérovi vznesly obvinění, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].