Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Dám Babišovi do držky, to utkví

S expertem na marketing Josefem Havelkou o pravých a levých hácích v píár, dredech Ivana Bartoše a o chybějícím společném vědomí to tady změnit

Josef Havelka • Autor: Matěj Stránský
Josef Havelka • Autor: Matěj Stránský

Která předvolební kampaň vás jako profesionála na marketing v současné době v Česku nejvíc bere u srdce?

Ta, co dělá pan premiér, je nejlepší. Je zřejmé, že kolem Andreje Babiše sedí parta lidí, kteří rozumí marketingové komunikaci, a je zřejmé, že premiér jim naslouchá. Druhá relativně výrazná kampaň je šéfa SPD Tomia Okamury. Na všechny billboardy si dal jednu větu ze tří slov, že před EU neklekneme, a to nepochybně rezonuje u části voličů. Je to totiž přesně ten druh sdělení, které lidé buď chtějí, nebo nechtějí slyšet, je to zřetelné, jasné, výrazné. Je to něco, co uvízne v mysli, někde se tam zaparkuje a už tam potom zůstane trčet.

V čem přesně spatřujete kvalitu kampaně Andreje Babiše?

Teď jsem se zrovna díval, jak je napsaná jeho nová kniha, na kterou láká voliče, jak je udělaný web k ní, ze kterého se dá lehce stáhnout. Je to celé v moderním grafickém designu, dobře zvolené písmo, barevnost. Když si pak otevřete samotnou knihu, začíná tím, že Andrej Babiš sedí někde v Evropském parlamentu a dívá se na své drahé hodinky, hned nato semele, že je už stejně nenosí, takže je vlastně podobný jako obyčejní lidé, a jde rovnou k věci, že je tu dneska kvůli migrantům, aby před nimi ochránil Česko. Hned v úvodu zvedá jedno z klíčových témat své kampaně, svoji politickou mantru, kterou neustále opakuje. Ten, kdo to psal, přemýšlel, jak to celé poskládat, co vypíchnout, aby to u voličů zabralo.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].