Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Velezrada není nemoc

Miloš Zeman nejspíš nebude muset dokazovat, že na svou funkci stačí

Stále způsobilý. • Autor: Profimedia
Stále způsobilý. • Autor: Profimedia

Snaha skupiny senátorů prohlásit českého prezidenta za nezpůsobilého skončí s největší pravděpodobností – a dle všeobecného očekávání – neúspěchem. Senátní komise pro Ústavu České republiky minulé úterý nedoporučila kolegům, aby pro prohlášení hlasovali. Akci odstartoval na začátku června senátor Pavel Fischer: sestavil pětačtyřicetistránkovou analýzu, v níž se snaží dokázat, že prezident nerozlišuje utajované informace, špatně cituje Ústavu ČR nebo se neorientuje v čase a prostoru. Je proto podle Fischera a části kolegů neschopen být prezidentem a měl by být funkce zbaven, s čímž ústava počítá ve svém článku 66.

Komise si vyžádala analýzu několika právních expertů. V dokumentu, který má Respekt k dispozici, se všichni oslovení znalci shodují na tom, že dotyčný článek použít nelze. To, co Fischerova analýza popisuje, je podle nich spíše popis prezidentových politických kroků než doklad vážné indispozice. Ústava má podle expertů článek 66 rezervovaný pro případ paralýzy, únosu, kómatu nebo dlouhodobé hospitalizace. Pro případné zločinné kroky hlavy státu je určen článek 65 o velezradě. Nadto je prohlášení o nezpůsobilosti až krajní ústavní nástroj, s nímž je dobré šetřit. Dali tak za pravdu senátorským skeptikům, kteří od počátku s Fischerovým záměrem nesouhlasili.

Sám Pavel Fischer názory právníků podle vlastních slov respektuje, ale jsou to jen poradní hlasy a jde podle něj o politickou otázku. Každý senátor by se tedy podle Fischera měl rozhodnout podle vlastního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].