Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Seriál: Světoví intelektuálové

Mozky hledají východisko

Patricia Churchland nepátrá po morálce. Zajímá ji, jak po morálce pátrá živočich jménem člověk.

Patricia Churchland
Patricia Churchland

„Kde je dušička, mami?“ ptá se asi šestiletý kluk na tramvajové zastávce na pražské Florenci. A dostane jednoznačnou odpověď: „V hlavě přece.“ Stráví tak asi minutu jejím třesením a mírně se do ní tluče v doufání, že duše v hlavě zazvoní, nebo si ji tak dokáže uvědomit. Nestane se a rozladěně nastupuje do tramvaje.

Nespokojenost je rozhodně namístě. Malý zvědavec se přiřadil k zástupu přírodních vědců i filozofů, kteří se podobnou otázku snaží rozlousknout a z nichž první byl – alespoň co se systematičnosti bádání a přemýšlení týče – Aristoteles. Máme duši, jinak řečeno vědomí. Ale kde je? Nejspíše v hlavě; ale jakým způsobem a kde přesně? A co vůbec je naše vědomí? Je od počátku stejné, nebo se postupně utváří a mění?

Pokud by to jeho matka svedla a měla čas, mohla by mu přednést řadu teorií i spekulací, které lidé za uplynulých dva tisíce let vymysleli a propracovali. Pokud by s nimi na ostrůvku stála dnes osmasedmdesátiletá kanadská filozofka Patricia Churchland, bez velkých pochybností by chlapci vysvětlila, že vědomí sídlí v jeho mozku a je výsledkem práce tohoto orgánu. To je nerozporná skutečnost: ať ho ani nenapadne pátrat po nadpřirozených vysvětleních nebo spekulacích nepodložených vědeckými fakty.

Sama po původu vědomí Churchland pátrá po celou svou kariéru a říká, že o mozku toho pořád víme jen zlomky toho, co potřebujeme. Poradila by však chlapci, kudy se v dalším bádání vydat: směrem k neurofilozofii, oboru, který sama založila a který chce tajemství…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].