Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Drama jménem Koudelka

Premiér stále neví, jestli upřednostnit sebe, nebo bezpečnost země

Michal Koudelka • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Michal Koudelka • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V Česku v současné době nežije žádný jiný muž či žena, kterému by vláda tak vytrvale vyjadřovala podporu a uznání jako řediteli kontrarozvědky BIS Michalu Koudelkovi. Premiér Andrej Babiš ho šestkrát za sebou navrhl prezidentu Miloši Zemanovi na povýšení do generálské hodnosti, což zdůvodnil vysokými profesními a osobními kvalitami Koudelky, a pod jeho vedením i celé BIS.

Přesto teď premiér mlčí ve chvíli, kdy má svoji chválu proměnit v praktický krok: Koudelkovi končí první ředitelský mandát, má zájem pokračovat, ale to by musela vláda potvrdit do poloviny srpna. Babiš však váhá, a i když to po výše zmíněné chvále vypadá nesrozumitelně, má to svoji logiku. V zákulisí se totiž kolem ředitele BIS odehrává jedno z největších dramat současné politiky.

Teď je ta chvíle

Koudelka je pro střet jako dělaný. Z titulu své funkce je totiž osobou, která má velký vliv na to, zda Česko bude dál prozápadní a nezávislou zemí jasně ukotvenou v Evropské unii a NATO, nebo se naopak začne obracet opačným směrem, ke (staro)novým mocenským centrům v Pekingu a Moskvě. Protože Koudelka usiluje o to první, nemohl se nedostat do konfliktu s vůdčím představitelem druhé orientace, prezidentem Milošem Zemanem.

Spor dlouho doutnal pod povrchem. Koudelka před svým současným ředitelováním vedl kontrašpionážní odbor BIS zaměřující se především na Rusko, jako nikdo v zemi tak má zmapované aktivity současné hlavy státu a jeho nejbližších spolupracovníků. Když byl pak Sobotkovou vládou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].