Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Blízká setkání neznámého druhu

Zpráva pro americký Kongres záhadu UFO nerozluštila, pátrání pokračuje

UFO, jak má být.
(GIMBAL) • Autor: Profimedia
UFO, jak má být. (GIMBAL) • Autor: Profimedia

Navštěvují-li nás mimozemšťané, mají zvláštní zálibu v provokování amerických pilotů. I tak by se dala číst zpráva o záhadných úkazech dříve označovaných jako UFO (dnes UAP, neidentifikovaný vzdušný jev), zveřejněná v USA koncem června. Je to ale jen zdání, devítistránkový dokument totiž úmyslně shrnuje převážně právě incidenty zaznamenané americkými ozbrojenými silami, protože o nich existují alespoň nějaké důvěryhodné údaje.

Zpráva, kterou pro Kongres vypracovaly zpravodajské služby ve spolupráci s loni ustavenou pracovní skupinou námořnictva, zachycuje období od roku 2004, kdy pilot David Fravor pozoroval záhadný letoun podobný bonbonu tic tac (viz text na str. 12–18), až do současnosti. Konstatuje, že UAP opravdu existují, ohrožují letový provoz a mohou představovat i výzvu pro národní bezpečnost, jejich podstatu však zatím nelze určit. Podařilo se to v jediném případě z celkem 144 pozorování, kdy byl záhadný objekt identifikován jako vyfukující se vzdušný balon.

Koukni na ten dron, brácho

Seznam jednotlivých incidentů ve zprávě, která má i svoji utajovanou část, chybí, ty nejznámější ale známé jsou a příslušné záběry lze snadno najít na webu. Kromě zachycení Fravorova „tic tacu“ (video nazvané FLIR1, pořízené další letkou poté, co se objekt „odstěhoval“ 100 kilometrů od místa Fravorova původního kontaktu) jde o video GIMBAL z roku 2014, kdy stíhačky u břehů Floridy opět pronásledují záhadný oválný útvar („to je ale zku*venej dron, brácho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].