Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kritičtí, pozitivní, nebo střed?

Česká společnost je rozdělená jinak, než si myslíme

Jedna informace o aktuálně zveřejněném výzkumu témat rozdělujících českou společnost bude zcela jistě vysoce polarizující – vznik studie zkoumající domácí názorové příkopy iniciovala nadace z ciziny. Dělení bude pokračovat nad zprávou, že jde o nadaci politickou, navíc napojenou na německé sociální demokraty. Je dost dobře možné, že části adresátů se budou tyto skutečnosti příčit natolik, že závěry analýzy nebudou považovat za důvěryhodné. To by ale byla škoda, protože analýza nazvaná Jedna společnost – různé světy přináší cenný vhled do české společnosti. Zároveň by to však dokonale ilustrovalo závěry, k nimž tým výzkumníků pod vedením ředitele agentury STEM Martina Buchtíka dospěl.

Analýza vzniklá na základě série hloubkových rozhovorů s respondenty, kteří odrážejí genderové, vzdělanostní a věkové rozvrstvení společnosti, překresluje zažitý obraz, že česká společnost je rozdělená na dvě poloviny, mezi nimiž probíhá jasně vymezený střet o baterii otázek (a o to, která z nich bude mít navrch nad tou druhou). Skupin je však více, a navíc nejsou takto ostře vymezené, protože se přeskupují v závislosti na tématu, o němž je právě řeč.

To je do značné míry dobrá zpráva, protože názorová pestrost je něco, na čem stojí demokratická společnost. Problém to začíná být v okamžiku, kdy různorodost nedoprovází respekt k jiným názorům a snaha o kultivovanou debatu, ale nedůvěra k postojům druhých a nezájem o dosažení konsenzu. Za takových okolností, jak konstatuje Martin Buchtík,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].