Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

A teď vybrat peníze

V Brně už nějakou dobu vzniká důležitý projekt Dokumentačního centra holokaustu na Moravě. Dosud o něm nebylo v celostátních médiích slyšet, to se částečně změnilo minulý týden, protože jeho iniciátoři sezvali do moravské metropole na mezinárodní konferenci na téma Potřebujeme muzea holokaustu? známé hosty včetně amerického historika Timothyho Snydera, kteří jejich záměr více popularizovali.

Člověk, který se o věc příliš nezajímá, by mohl nabýt dojmu, že muzeí holokaustu je již řada, a není tedy žádný velký důvod pro to budovat další, navíc jen „oblastní“. Skutečnost je ale jiná. V Praze je sice Židovské muzeum, to se ale na holokaust zaměřuje jen zčásti, protože se šířeji zabývá historií Židů v tomto regionu. O početné vyvražděné komunitě Židů žijících na Moravě – před válkou měla brněnská židovská obec více než 12 tisíc registrovaných členů, na jejím konci jich bylo ve městě registrovaných jen 804 – stále hodně nevíme. Málokdo zná jména zemřelých, jaké měli úspěchy a strasti, nevíme, jak jejich systematická likvidace proběhla a kdo všechno se na ní podílel.

Naše nevědomost je hluboká dílem proto, že komunisté po válce nevěnovali pozornost historické paměti spojené s těmito událostmi, dílem proto, že ani po nabytí svobody se o tohle téma až na pár expertů nikdo podrobněji nezajímal. Faktem je, že Dokumentační centrum holokaustu může konečně přinést důležitý zlom v našem poznání, podle autorů nápadu v čele s brněnským nakladatelem Martinem Reinerem by přitom nemělo jít…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].