Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Ještě není vyhráno

Česká očkovací mašinerie má nový problém: vakcín je dost, ale začínají docházet zájemci

Očkovací centrum v pražské O2 Areně, červen 2021; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Očkovací centrum v pražské O2 Areně, červen 2021; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Jihomoravský kraj patří v očkování proti koronaviru spíš k těm rychlejším a aktivnějším. Má svoji veřejnou vakcinační strategii a k ní i speciální web s jasným poselstvím hned v úvodu. „Proočkujeme 70 procent populace kraje do konce srpna“ – stojí bílým písmem na modrém pozadí hned na druhé řádce příslušné stránky.

Podle lidoveckého hejtmana Jana Grolicha byl od začátku tento cíl myšlen nikoli na celou populaci, ale jen na občany starší 15 let. Těch je na jižní Moravě shodou okolností jeden milion. Cílem tedy je naočkovat do konce prázdnin zhruba 700 tisíc lidí.

Sedmdesátiprocentní proočkovanost je meta, ke které plus minus míří všechny země světa – respektive ty, které mají štěstí, že se k nim vakcíny dostaly včas. Jde o úroveň, která je všeobecně považovaná za minimum pro dosažení kolektivní imunity, kdy je vakcínou chráněno dost lidí na to, aby se virus už neměl kam šířit.

Spojené státy si daly na jaře za cíl naočkovat 70 procent lidí aspoň jednou dávkou, a to do Dne nezávislosti, připadajícího na popříští neděli. Tak aby v létě už koronavirus nemusel nikoho svazovat.

Ani v USA, kde mají v očkování proti zbytku světa náskok, neběží vše dokonale a Joe Biden svůj cíl možná těsně mine. Jižní Morava má k dobru ještě celé prázdniny. Že její cíl nevyjde, je ale už teď takřka jistou věcí. „Už když jsme naši strategii plánovali, tak nám bylo jasné, že docílit těch 70 procent bude problém,“ konstatuje Grolich.

Velké oči odůvodňuje tím, že šlo o ambiciózní mez, která…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].