Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Chtějí jen můj hlas

Nové filmy o hudbě už nevnímají muzikanty jako talentované superhrdiny

Muset se poddat pravidlům. (Ma Rainey - matka blues)
Muset se poddat pravidlům. (Ma Rainey - matka blues)

Parný červencový den roku 1927, z muzikantů teče pot a personál nahrávacího studia v Chicagu se shání po ventilátorech. Dusno by tu ovšem bylo i bez vysokých letních teplot. Mělo to být jen rutinní natáčení několika písní, ale drhne, co může. Zpěvačka Ma Rainey má starosti. V kapele narůstají generační rozpory – a ty se podepisují na tom, jak skladby hrát. Zda zůstat věrní blues, nebo se modernizovat do taneční bezstarostnosti. K bílým manažerům a producentům ze studia necítí pražádnou důvěru. Uvědomuje si, že ji chtějí jen využít a zbohatnout na jejím talentu. Ví, že si musí dupnout, ale také si uvědomuje, že ačkoli ji vnímají jako hvězdu a přezdívají jí „matka blues“, stejně si svou plně neprosadí a bude se muset poddat pravidlům hudebního byznysu.

Biografický snímek Ma Rainey – matka blues není obvyklým filmem o nedostižné, nepochopené nebo osamělé hudební hvězdě, která zažívá vzestupy i pády. Na pozadí příběhu, jenž se odehrává během jediného dne, divák sleduje úspěšnou ženu, která se potýká s diktátem vrtkavého vkusu publika. Zároveň coby Afroameričanka zažívá hořké a bolestné absurdity vyplývající z toho, že je současně celebritou i člověkem druhé kategorie.

Neslyšet svou hudbu. (The Sound of Metal)
Neslyšet svou hudbu. (The Sound of Metal)

A není to zdaleka jediný film z nedávné doby, který zpracovává námět z historie populární hudby, případně pojednává o muzikantech. Stačí zmínit další díla z uplynulého roku jako The United States vs. Billie Holiday

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].