Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nebezpečná anonymita

Kryptoměny nás tlačí na pokraj digitální pandemie. Cesta ven existuje.

Jste připraveni na novou globální krizi? Christopher Krebs, bývalý ředitel Agentury pro bezpečnost infrastruktury a kyberbezpečnost, minulý měsíc řekl, že už „jsme na pokraji globální digitální pandemie“. Mluvil o rozmachu kyberzločinu. Šéf FBI Christopher Wray s tím souhlasí a vysvětluje, že dramatický nárůst nových forem zločinu otřásá americkým bezpečnostním aparátem právě tak jako útok z 11. září 2001.

Nárůst kyberzločinnosti je ve skutečnosti mnohem hlubší problém než terorismus. K internetu připojujeme čím dál víc věcí, a všichni jsme tím pádem zranitelnější vůči útokům hackerů, kteří mohou skrz web napadnout kohokoli z nás či jakoukoli firmu, ukrást data nebo je zablokovat kvůli výkupnému. Pandemie uspíšila přechod k digitální ekonomice – a tak zrychlila i kyberzločin. Podle jednoho odhadu se počet ransomwarových útoků v uplynulém roce ztrojnásobil.

Přesný rozsah problému neznáme, protože jeho velká část není ohlášená. Řada firem, malých i velkých, drží jazyk za zuby z obav z nepříznivé publicity, budoucích útoků i právních dopadů. Firma Cybersecurity Ventures odhaduje, že celosvětové škody z ransomwarových útoků letos dosáhnou 20 miliard dolarů. To je 57krát víc než před šesti lety.

Jeden šéf firmy, která působí v oboru kyberbezpečnosti, mi řekl, že ransomwaroví útočníci už si osvojili spolehlivý byznysmodel. Zpravidla ochromí interní síť, pak stanoví výkupné, které je vysoké, ale jejich cíl si ho může dovolit zaplatit (zvlášť když je pojištěný). Když je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].