Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Na benzin už ne

Budou nové evropské emisní předpisy znamenat faktický zákaz aut se spalovacím motorem?

Jízda do budoucnosti. (Norsko) • Autor: Profimedia
Jízda do budoucnosti. (Norsko) • Autor: Profimedia

Oslo, rok 2026. Norské autosalony se pyšní evropským prvenstvím: na nový vůz se spalovacím motorem v nich už nenarazíte, jejich prodej je zakázaný. Ostatně málokdo by o taková auta ještě stál. Jednak jsou v Norsku velmi drahá a navíc od roku 2030 v celém Oslu nebudou smět jezdit. V některých oblastech centra zákaz platí dokonce už několik let. Jediné místo, kde se v norské metropoli mohou stále prohánět, jsou státní dálnice.

Spíše než extrémní vize je to reálný plán, který Norsko nejspíš naplní. A podobným směrem míří i další evropské státy. Tlak na vozy s naftou, benzinem či plynem v nádrži přichází ze tří směrů – kromě měst jej vyvíjejí také vlády evropských zemí a pak Evropská unie jako celek. Ta se ubírá cestou přitvrzování emisní legislativy, která bude časem tak přísná, že se nic než volty pod kapotou nevyplatí. Otázkou je zřejmě jen to, jak rychle tato změna, jež bude mít zásadní vliv na evropský automobilový průmysl, tedy na automobilky i jejich dodavatelské řetězce, nakonec proběhne.

Poslední emisní norma?

Impulz k této proměně daly mimo jiné vlády Británie, Dánska, Nizozemska, Francie a Německa, které avizovaly, že v letech 2030–2040 zakážou prodej nových čistě spalovacích vozů a v některých případech i hybridů, zejména těch, které nelze nabíjet ze zásuvky. Důvod je nasnadě. Evropská unie chce být do roku 2050 klimaticky neutrální a doprava je spolu s energetikou, průmyslem, zemědělstvím a domácnostmi mezi pěti největšími zdroji emisí.

Od počátku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].