Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Suverénně mimo

Jak zdanit Facebook nebo Agrofert? Vzniká nový globální klíč, který ale Česku bůhvíproč nevoní.

ní to až moc dobře na to, aby to byla pravda. Ale pokud všichni dodrží to, co slibují, mohlo by už letos v létě dojít k dohodě více než stovky zemí na účinnějším zdaňování nadnárodních korporací.

Těžko hledat lepší – a férovější – způsob, jak pro děravé, covidem vyčerpané státní pokladny najít extra příjem. Nic proti světu velkých peněz, ale praxe ukazuje mimořádnou schopnost velkých firem přechytračit daňové úředníky a lacině proplouvat mezi izolovanými národními aparáty. Pomohlo by si i Česko. O to těžší je pochopit, proč se zdejší vládní a úřední reprezentace tváří, jako bychom snad žili v daňovém ráji, a k mezinárodní spolupráci zaujímá tak zdrženlivý postoj.

Zastavit spirálu

Sjednotit se je nápad, který má kořeny už v minulé finanční krizi. Nutnost hledat do rozpočtů nové zdroje byla už tehdy značná, navíc hlavně americká veřejnost si z krize odnesla částečně oprávněný pocit křivdy, že velkým firmám se pomáhalo a lidé chudli.

V rámci OECD, klubu třiceti nejvyspělejších zemí světa, proto vznikla dohoda, že zdaňování nadnárodních firem je potřeba lépe koordinovat. Do vyjednávání se zapojily i nečlenské státy. Nosný výsledek se vynořil letos, po výměně v Bílém domě, a během července se počítá s ukotvením rámcové dohody nejdřív v rámci OECD a vzápětí na půdě politicky vlivnějšího spolku G20.

Východiskem je americký návrh z letošního března, stojící na dvou pilířích. Vlády si dohodnou cosi jako nejnižší práh pro sazbu podnikové daně. Bude-li někdo chtít…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].