Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pozor, značně černoch

Jedna věc je trapnější než rasista, a to rasista, který se bojí mluvit na plná ústa. Pomrkává, naznačuje, všichni přece víme, ale kdepak, já – když se to rozebere slovo po slovu – přece nic. Oblíbené jsou v tomhle žánru vytříbené slovní obraty, které dávají najevo poučený nadhled. Z karikatury v deníku Mladá fronta DNES, věnované obviněním Dominika Feriho ze sexuálního násilí, jsme se proto dozvěděli, že domnělé poslancovo chování bylo „značně neevropské“.

Je možné s autorem hrát jeho hru. Ano, je to neevropské, stejně jako je to neasijské nebo neamerické, protože znásilňovat lidi se nemá na žádném kontinentu. Je také možné operovat statistikami, ze kterých plyne, že v Česku se znásilňuje s podobnou vervou jako dejme tomu v Dánsku nebo na Srí Lance nebo v Uruguayi. Ale to je zbytečné. Každý to ve skutečnosti dobře ví.

Lepší bude za autora na rovinu říct, co mimoděčná zmínka o „značně neevropském chování“ přesně znamená: pokud se Dominik Feri onoho sexuálního násilí dopustil, tak to udělal, protože je z Afriky, je to černoch a nekontroluje se.

Pesimističtí pozorovatelé čekali, kdy se tenhle motiv v tuzemské debatě objeví. Čech Feri vypadá jinak než většina ostatních Čechů, má tmavší kůži a jiné vlasy, protože předkové z otcovy strany jsou z Etiopie. Úvahy nad „neevropskostí“ jeho chování říkají, že není jeden z nás, nikdy nebyl a ani nemohl být. A tak není divu, že první tuzemský politik, kterého podobná aféra dostihla, je právě on.

Takový názor se dal v tuzemské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].