Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Už přestaňme malovat čerta na zeď

Se slovenským premiérem Eduardem Hegerem o vládní krizi, novinářských otázkách, vakcíně Sputnik V a hledání vztahu k Rusku

Eduard Heger • Autor: Matěj Stránský
Eduard Heger • Autor: Matěj Stránský

Jste premiér, který do vlády nastoupil s úkolem smířit rozhádanou slovenskou koalici. Jak vám jde role mediátora?

To musí posoudit jiní. Ale mohu říct, že vidím otevřenou diskusi, věřím, že i přímou a upřímnou. Takže zatím vidíme, že i když jsou nějaké názorové neshody, což je při takovéto pestré koalici přirozené, tak se dokážeme na konci dohodnout. To je důležité. Někdy jsou tam i emoce, ale důležitý je výsledek, a toho dosahujeme.

Viděli jsme, jak vaše strana vyhrála volby a naplnila svůj cíl odstavit od vlády Roberta Fica a jeho Smer.  A pak se v nové koalici rozhořely s nevídanou silou hádky a útoky, takže se jen čekalo, zda nová vláda skončí hned, nebo až za chvíli. Co se stalo, v čem to bylo?

Hlavně se na tom podepsala pandemie, protože s tou nikdo nepočítal, a povězme si na rovinu, po dobu pandemie musela každá vláda zavádět nepopulární opatření, a proto i každá vláda doplatila poklesem obliby a preferencí. A další problém byl, že v naší vládě jsme neměli jednotu ohledně boje s pandemií. Myslím si, že to je důležitý rozměr, který se podepsal na výsledku.

Eduard Heger • Autor: Matěj Stránský
Eduard Heger • Autor: Matěj Stránský

Zvenčí to vypadalo, že je to spíš osobností šéfa vaší strany a vašeho předchůdce v premiérském křesle Igora Matoviče, jeho komunikační zbrklostí a agresivitou. Tak to nehodnotíte?

Podívejte, jak jsem říkal. To, že jsou v tématech názorové rozdíly, nepovažuji za problém. Myslím si, že to je výdobytek demokracie, že můžeme mít na věci odlišné názory. Někdy možná máme pocit, že když má někdo opačný názor, tak je můj nepřítel. Ale tak to není. A někdy máme pocit, že ho musíme přesvědčit o svém názoru. Ani to není nutné. Nutné je dohodnout se. A toto je koalice o dohodě, čili když vidím nějaké názorové neshody mezi jednotlivými koaličními partnery, tak vím, že je to místo, kde potřebujeme vést diskusi, abychom došli k dohodě, která je v souladu i s programovým prohlášením vlády. A toto se snažíme v naší koalici respektovat. Byly tu vlády, kde jediným pojítkem byly kšefty. My nejsme koalice, kterou spojují kšefty, každý chceme přinést ze svého programu co nejvíc do reality, a proto jsou mezi námi někdy ty názorové rozdíly.

Chtěla jsem se dotknout fenoménu Matovič, předsedy vaší strany, který prosvištěl volbami jako jasný vítěz, a pak v čele vlády úplně ztroskotal. Ale zdá se mi, že o tom moc mluvit nechcete.

Asi nejsem dobrý adresát pro tuto otázku.

Všechno to vypadalo, že bývalému premiérovi bude stačit domluvit, zvláště když se máte rádi. Říci: Neurážej lidi, nepiš pořád nějaké ostouzení partnerů na Facebook, nebuď tak zbrklý, nedělej všechno, co tě napadne, přijď se napřed v zájmu celku poradit. A asi by bylo po problému. Zkoušel jste to? Tohle nešlo?

Ta pandemie byla skutečně zásah do každé vlády… Nová koalice, pandemie, ten tlak, a ještě nejednota ve vládě. A v tom musíte dělat rozhodnutí. Nyní nechci hodnotit kroky pana Matoviče, neboť nevím, nebyl jsem v jeho kůži v té situaci. Já říkám: nepotřebuji to nijak vyhodnocovat, protože po válce je každý generálem, ale zažít si to přímo na bojišti je velmi náročné. Takže z tohoto pohledu mám před tím respekt.

V každém komentáři zazní jako vaše hlavní charakteristika, že jste nekonfliktní. Neleze vám už na nervy, že jste brán jako člověk, jehož hlavní výbavou je být klidný a smiřující?

To je v pohodě. Mně jde o výsledek, mým cílem je, abychom využili toto volební období naplnění předvolebních slibů, abychom ze Slovenska učinili demokratickou zemi, abychom obnovili právní stát, očistili justici, takže toto jsou věci, které jsou pro mě hlavní. Rozvázali jsme ruce orgánům činným v trestním řízení a toto je naše poslání, to je ten první krok. Další kroky jsou ty, které máme v plánu obnovy – čili postavit na nohy školství, zdravotnictví a zlepšit výrazně podnikatelské prostředí. A velmi nám záleží na inovacích, chceme, aby na Slovensku bylo rodiště inovací.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].