Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

UFO poblíž Chicaga

Stroj vědy na objevování nových nejhlubších zákonů přírody se začíná zadrhávat. Může jej znovu nastartovat objev z amerického Fermilabu?

„Osahat“ si neviditelný svět. (Mionový urychlovač ve Fermilabu) • Autor: Profimedia
„Osahat“ si neviditelný svět. (Mionový urychlovač ve Fermilabu) • Autor: Profimedia

Po několika měsících prosakujících zpráv, že se děje něco výjimečného, odhalil začátkem dubna americký tým z Fermiho laboratoře poblíž Chicaga svůj výsledek: když rok bedlivě sledujete chování mionů v magnetických polích, všimnete si, že něco nesedí. Je to sotva znatelný efekt v pohybu těchto částic, na jedenáctém místě za desetinnou čárkou, ale mohl by znamenat přehodnocení našeho standardního modelu částicové fyziky. Standardní model je přitom kompletním seznamem všech fundamentálních, tedy základních fyzikálních zákonů kromě gravitace, který nás už téměř 50 let překvapoval svojí schopností úspěšně popisovat realitu. Je tedy načase pálit učebnice?

Jako ve špionážním filmu

Miony jsou těžší nestabilní bratříčci elektronů. Žijí v přírodě sice jen pár mikrosekund, ale i tak je občas zahlédneme, když do naší atmosféry narazí energetická částice z hlubin vesmíru a vyvolá spršku exotické částicové zvířeny. Navíc je dokážeme poměrně jednoduše vyrábět v laboratořích a provádět na nich řadu experimentů. Pár mikrosekund života částice k jejich studiu víc než postačuje.

Miony zkoumáme hlavně proto, že ve kvantové fyzice nikdy neexistuje částice tak úplně sama. Všechny její vlastnosti jsou do určité míry závislé na kompletním výčtu fyzikálních zákonů a částic, se kterými může interagovat. Mion jako by „cítil“, na co všechno se může přeměnit nebo rozpadnout, a to ovlivňuje jeho chování. Tím, že je o dva řády těžší než elektron, pak mnohem více „ví“ o fyzice vysokých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].