Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Téměř versus necelý

Čeština nám díky své košatosti často dává na výběr. Například pro vyjádření přibližného počtu něčeho nabízí celou řadu slov. Některá – jako třeba „zhruba“, „asi“, „cca“, „přibližně“ – jsou synonyma, u jiných však existují významové rozdíly, které je nutné v písemném i mluveném projevu zohlednit. Někdy se tak ovšem neděje, a to ani v některých médiích, a potom vzniknou věty, jež znějí poněkud komicky, i když je tak mluvčí nezamýšlel. Týká se to zejména dvojice výrazů „téměř“ a „necelý“.

„Za loňský rok skončil státní rozpočet ve schodku necelých 370 miliard korun.“ – Je to hodně, nebo málo? Z uvedeného příkladu by čtenář neznalý poměrů v Česku mohl nabýt dojmu, že velké rozpočtové schodky jsou v české kotlině běžné a že těch „necelých 370 miliard“ je vlastně malá nebo přijatelná suma. Opak je ale pravdou, loňský zářez do státní kasy je obří, a rozhodně ne běžný či přijatelný. Správně by tedy věta měla znít takto: „Za loňský rok skončil státní rozpočet ve schodku téměř 370 miliard korun.“

Leckterý důchodce pak nevěřícně kroutí hlavou nad novinami, z nichž se dozvídá, že jeho penze se od ledna zvýší „téměř o 150 korun“, a přemýšlí, co si s takovým „balíkem“ navíc počne.

„Téměř“ i „necelý“ vyjadřují, že něčeho bylo o trochu méně, než praví uvedené číslo. Zatímco ale výraz „necelý“ znamená málo, nedostatečné množství, méně než celý, „téměř“ signalizuje, že něčeho bylo celkem dost, překvapivě dost, nebo naopak více, než je žádoucí.

Místo „téměř“ lze s klidem použít…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].