Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Nejdřív diplomaté, pak nedůvěra

S Ivanem Bartošem o tom, proč Piráti podpořili hlasování o nedůvěře

Proč Piráti změnili svůj postoj a rozhodli se podpořit hlasování o vyjádření nedůvěry vládě? Jedním z důvodů, proč jste původně nechtěli hlasování podpořit, je fakt, že by moc zcela jistě přešla do prezidentových rukou. Vnímáte teď tohle jako lepší scénář než pokračování vlády Andreje Babiše?

My jsme nejdříve chtěli jít cestou rozpuštění sněmovny a předčasných voleb. Nebyl to planý pokus, třikrát jsem se bavil s SPD, řešil jsem to s premiérem. I pro ně by možná bylo lepší nechat lidi rozhodnout než každý týden řešit deset kauz. My jsme tuhle cestu zkusili, jediná koalice Spolu byla ochotná pro to v ten moment hlasovat.

Vzhledem k událostem posledního měsíce – nepřiznané majetky Petra Arenbergera, prokázaný střet zájmů Andreje Babiše, podivná cesta Jana Hamáčka do Ruska, ale třeba i páteční odstoupení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana – jsme se rozhodli pro další logický krok. To jest nedůvěra vládě. Tahle vláda naši důvěru nikdy neměla a nemá ji ani teď.

Stěžejní je teď pro nás ale vyřešení bezpečnostní krize s Ruskem. Poslední, co bychom chtěli, je podkopnout nohy české diplomacii ve sporu s Moskvou v době vyhošťování ruských diplomatů, které by mělo doběhnout do konce května. Na tomto postupu jsme se domluvili v rámci demokratické opozice. Řešení nedůvěry vládě by tak mělo proběhnout až v červnu.

Věříte, že v červnu bude proces vyhošťování ruských diplomatů dokončen?

Pokud by neplatil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].