Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Do důchodu ve čtyřiceti

Stop! Nekupujte si už další caffè latte za sedmdesát. A rovnou také změňte všechny své nákupní zvyky a představy o tom, jak se utrácejí a vydělávají peníze. A v kolika letech se chodí do důchodu. Protože když to uděláte, můžete jít do penze ve čtyřiceti a pak si užívat života. A to vám radí pán s knírem, ideový vůdce hnutí FIRE.

FIRE znamená „financial independece, retire early“ neboli finanční nezávislost, časný důchod. Hnutí se už nějakou dobu šíří Amerikou a posléze Evropou. Hlavní myšlenkou je, že kdo v mládí neutrácí a své peníze raději chytře investuje, dosáhne brzy finanční nezávislosti. Rady a myšlenky k tématu shromažďuje bloger Peter Adeney, známý jako Mr. Money Mustache, a zveřejňuje je na svém blogu Mrmoneymustache.com. Mnoho dalších jeho nápady zkouší, dále vylepšuje a počítá peníze.

Mělo by to vycházet tak, že člověk může s prací skončit, když má investovanou částku 25krát vyšší, než kolik za rok utratí. V českých poměrech je to tedy aspoň sedm milionů. Pak už může vstávat, v kolik chce, a dělat, co chce, napsat básnickou sbírku nebo šít indiánské mokasíny anebo zůstat celý den v posteli. Rozhodně nemusí chodit do práce na sedmou, šetřit na dovolenou, odpovídat na e-maily v půl desáté večer a všechny ty věci, co dělají ostatní, protože si myslí, že musí. Celý tenhle životní styl je „explodující vulkán zbytečnosti“, jak to píše Mr. Money Mustache.

On i jeho žena pracovali jako softwaroví inženýři a do důchodu šli už ve třiceti. Nyní žijí na svém ranči,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].