Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Očkování podle Murphyho

Je nepochopitelné, že i tak důležitou věc jako vackinaci zase připravujeme na poslední chvíli

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Uprostřed třetí koronavirové vlny, která nabírá větší sílu než obě předchozí, není snadné hledat útěchu. Ale jedna tu je. Boj s pandemií koronaviru se přehoupl do druhého poločasu, kde už je díky vakcíně jasná naděje na výhru. Kdo by si před čtvrtrokem pomyslel, že touto dobou už budou naočkovaní první Češi?

S narůstajícím počtem očkovaných bezesporu nejspíš přijdou zneklidňující zprávy o případech, kdy na někoho dolehnou vedlejší účinky nebo kdy očkovaný někoho nakazil. Ano, to se může stát, ale konsenzus rozumné části světa podložený testy a experty je jasný. Vakcína zabírá, a pokud je spojena s něčím nežádoucím, nelze to zdaleka poměřovat s riziky nemoci covid-19, které teď vidíme v Česku na každém kroku. Pro nejohroženější část populace to platí dvojnásob a je požehnáním, že se s její ochranou se začalo.

Smůla je, že v zemi Andreje Babiše to s koronavirem chodí podle Murphyho zákona – co se může pokazit, to se také pokazí. Zkušenost tedy velí být obezřetný. První zprávy o průběhu příprav na očkování signalizují, že ani tentokrát nepůjde všechno hladce a bude opět třeba spoléhat na legendu o mistrné české improvizaci.

Před vlastním prahem

Od Vánoc se stihlo naočkovat přes 20 tisíc lidí, dvě promile zdejší populace. Mnoho zemí na vakcínu teprve čeká, takže globální optikou si nemáme nač stěžovat. V rámci Evropské unie, kde mají tentokrát víceméně všichni stejné výchozí podmínky, jsme ale zatím osmí od konce. Čísla jsou teď na začátku moc malá na velké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].