Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Česko

Padesát tisíc českých usedlíků

Zhruba 54 tisíc českých občanů už zažádalo v Británii o status usedlíka. O ten mohou (do konce letošního června) požádat lidé, kteří v Británii žili aspoň pět let před koncem loňského roku, kdy skončilo přechodné období po odchodu Velké Británie z EU. Od 1. ledna jsou Češi v Británii občany třetích zemí, stejně jako Britové ve státech Unie. Drtivou většinu žádostí českých občanů vyřídily britské úřady kladně. Pro usedlíky se brexitem nic podstatného nemění.

Přísná opatření nejméně do 22. ledna

Opatření proti epidemii covid-19 v Česku zůstanou na nejpřísnějším stupni systému PES nejméně do 22. ledna. Vláda o tom rozhodla ve středu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že pokud by se situace příští týden změnila, mohli by ministři posoudit případné změny. Počty nakažených – které v posledních týdnech dosáhly nejvyššího počtu po celou dobu epidemie – by podle něj v tomto týdnu měly začít klesat vzhledem k opatřením přijatým koncem prosince.

Pirátské a starostenské kývnutí

Předvolební koalice Pirátů a Starostů mířila ke zpečetění. Celostátní výbor Starostů a nezávislých navrženou koaliční smlouvu schválil ve čtvrtek. Piráti o ní hlasovali na svém celostátním fóru, které se konalo v sobotu (tedy po uzávěrce tohoto vydání Respektu) a on-line. Všeobecně se očekávalo, že Pirátská strana koalici schválí také. Pokud by se tak stalo, je spolupráce obou stran jistá věc. Podle volebních průzkumů by dvojblok mohl v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].