Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika v nás

Svět za rok neskončí

Tento týden odpovídá KAREL STRACHOTA, zakladatel a ředitel Jednoho světa na školách

1. Které zvíře je podle vás nejvíc „politické“ a proč?

Čáp! Vždyť kolem jeho hnízda mnoho let probíhá fascinující politický provoz. Čapák, jak čapímu hnízdu říká jeho stvořitel, je nejlepší projekt, který kdy vymyslel. Zřejmě proto k jeho financování přizval celou Evropu. Co sejde na tom, že podvodem. Nápad na čapí projekt přišel na stvořitele v pražské zoo, když čekal ve frontě na krmení koz. Mohl tedy postavit Kozlín (s kozlem zahradníkem), ale je to Čapák.

2. Který politický okamžik vás formoval? (Kromě sametové revoluce)

Pocházím z malé vesnice, v mém okolí politiku nikdo nesledoval. Zásadním formativním momentem bylo setkání s rodinou Bedřicha Fučíka, spisovatele, překladatele a politického vězně padesátých let. Ve mlýně, do kterého jezdili na víkendy a prázdniny, jsem trávil spoustu času. Jeho zeť Jindřich Pokorný, zakladatel Kolegia pro podporu nezávislé vědy, umění a vzdělání, mi trpělivě zprostředkovával témata, o kterých jsem do té doby nevěděl vůbec nic. Seznamoval jsem se s disentem a později se v něm sám začal angažovat.

3. Jaká je vaše první vzpomínka na politiku?

Jednoho letního dne, časně ráno, mě budí maminka, musíme jít rychle nakupovat. Před vesnickým krámkem je plno, lidé nakupují do zásoby základní potraviny, hlavně mouku. Někteří pláčou. Slyším slovo válka. Je srpen 1968, začíná vojenská okupace Československa.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].