Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jurečka: My se prostě jenom nebojíme

S předsedou lidovců a poslancem o principech, naslouchání a chybějících lovcích

Marián Jurečka • Autor: Matěj Stránský
Marián Jurečka • Autor: Matěj Stránský

Co se bude dít, když se vám podaří vyslovit nedůvěru Babišově vládě?

Následovala by schůze k rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Takhle to má logicky následovat, vychází to ze současné situace a z toho, co by se podle ústavy dít mělo.

Nic z toho se ale dít nebude, prezident vám to řekl z televize. Sněmovnu nerozpustí, nechá dovládnout premiéra Babiše v demisi. Pokud nesestaví vlastní vládu.

Jde nám o princip. My jsme si vědomi těchhle okolností, ale také jsme si vědomi toho, že jsme možná v historické chvíli, kdy na ústavní principy nelze rezignovat jen proto, že na Hradě sedí takový člověk, jaký tam sedí. Takovým situacím budeme čelit pořád, například po říjnových volbách. A jde o precedens do budoucna. Tento prezident zkouší veškeré mantinely ústavy. Možná přijde jiný, který je bude zkoušet ještě víc.

Je pro tuhle principiálnost právě teď s tímhle prezidentem ten správný moment, když je naše země ve vážném konfliktu s Ruskem?

Současná situace opravdu není jednoduchá, na druhou stranu, když slyším argument, že hrozí vláda Miloše Zemana, říkám opakovaně – copak tohle už stoprocentně není vláda Miloše Zemana?

Není to fráze? Tohle je vláda Andreje Babiše, na kterou má Zeman velký, ale ne absolutní vliv.

To by platilo ještě před čtyřmi týdny. Ale teď už jsou všichni lidé, kteří mu byli schopní veřejně oponovat, pryč. Podívejte se na dnešní vyjádření Marie Benešové. Vždyť ta Zemanovy teorie ještě překonává! (Ministryně spravedlnosti ve čtvrtek řekla, že ve vyšetřování vrbětického výbuchu nejsou jen dvě teorie, jak tvrdí prezident, ale je jich ještě víc – pozn. red.)

Premiér ale na rozdíl od Benešové říká, že je jen jedna vyšetřovací verze Vrbětic, jeho vláda mimo jiné vyhostila desítky ruských diplomatů a říká, že Rosatom nepustí do Dukovan. Vážně nemáte obavu, že vám prezident ukáže, jak jeho vláda skutečně vypadá?

To už je ale zodpovědnost prezidenta, jak respektuje ústavu. A ústava jasně říká, že vláda vychází z Poslanecké sněmovny a z její vůle. Nikoli z vůle prezidenta.

Prezident ústavu nerespektuje a zrovna v tomto případě už to jednou názorně ukázal.

Ale tomu budeme čelit ještě dva roky. A já tu jsem jako politik, který sice má brát v potaz současnou situaci, ale také má jednat podle ústavy a jejích zvyklostí. Nechci se jednou dostat do situace, kdy se otočím a řeknu si, že dva roky jsem seděl s rukama v klíně s tím, že „no jo, ono se mělo, jenže Miloš Zeman“. V roce 2017 jsem se jako člen vlády jasně vymezil proti prezidentovi kvůli tomu, jak se choval k Jiřímu Bradymu, nešel jsem na ceremoniál na Hrad, ale místo toho na Staromák, to si dneska z vlády nikdo nedovolí. Sedí a mlčí. Ministr obrany Metnar má volat spojencům do NATO a ujišťovat je, že je jen jedna vyšetřovací verze Vrbětic a on za tím stojí, a místo toho v televizním rozhovoru řekne, že to pan prezident vlastně řekl dobře. To je úplně absurdní.

Jakou máte připravenou variantu pro vládu někoho, jako je Jiří Rusnok, která pozve zpět celou ruskou ambasádu a Rosatom ať vezmou s sebou?

Ambasáda je uzavřená věc. Předpokládám, že už to běží, ministr zahraničí by nás měl už brzy informovat o průběhu jejich odchodu. Ten, předpokládám, bude probíhat celý květen, do té doby se žádná zásadní změna stát nemůže, to je iracionální debata.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].