Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Bojím se jako tehdy u kapličky

Vrbětice se přou, kdo má pravdu o výbuchu, a čekají na odškodné

Rotislav Kašša a jeho rodinná firma budují chodník ve Vlachovicích • Autor: Milan Jaroš
Rotislav Kašša a jeho rodinná firma budují chodník ve Vlachovicích • Autor: Milan Jaroš

Lidé se síťovkami se trousí do místního obchodu COOP, kolem se po chodníku prohánějí školačky na skatech, slunko svítí na skupinu mužů opravujících střechu domu, dvě ženy na zastávce autobusu si při čekání na spoj družně vyprávějí. Obecní rozhlas do jarního odpoledne poslední dubnové středy hlásí, že se brzy bude právě tahle silnice, vlnící se malebnou krajinou Valašska z Vlachovic a jejich části Vrbětic do Valašských Klobouk, opravovat a načas uzavírat.

Kdo by to kdy řekl, že slovo Vrbětice se naučí vyslovovat i v Americe,“ povídají si ženy na zastávce při čekání na spoj. Baví se o tom, že včera tady po návsi chodili novináři z The New York Times s překladatelkou, že zašli i na radnici a do obchodu a zpovídali místní občany. Zajímalo je, co říkají občané Vrbětic tomu, že výbuchy v areálu muničních skladů, které zabily před šesti a půl roku dva muže a obyvatele obce vyhnaly v rychlé evakuaci z domovů, mají na svědomí agenti ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin. A taky na to, co říkají projevu prezidenta Miloše Zemana, který závěr zpravodajských služeb, policie, státního zastupitelství, české vlády a parlamentu o teroristickém útoku Ruska ve Vrběticích zpochybnil.

„Já jsem s nimi nemluvila. Ale řeknu vám, to je taková ostuda, ten náš prezident, a teď se o té ostudě bude psát až za oceánem,“ říká jedna z žen. „A jak to víte, že to byli ti Rusové? Proč by nám Zeman lhal? Vždyť nevíme nic. Kde jsou důkazy?“ odpovídá jí ta druhá a veselé klábosení sousedek jako když utne: obě se rozpačitě zachmuří, každá stočí pohled jinam a mlčí až do příjezdu autobusu.

V obci se tak předminulý víkend v neděli s projevem Zemana objevilo nové téma: Kdo nám tady lže a proč to dělá?

Neochránili nás

Starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN) tady ve své pracovně před Vánoci 2014 vybíral cédéčka s vhodnou hudbou, kterou lidem pustí před dalším hlášením, a dělal to tak, aby muzika nebyla ani příliš chmurná a nezvyšovala depresi místních, ani příliš veselá a nevyzněla cynicky, vždyť tu právě zemřeli dva lidé. Tehdy se tu z rozhlasu pravidelně ozývala jiná slova než o opravě silnice: nevycházejte z domu, dnes se rozhodne o další evakuaci, už se rozhodlo, evakujeme se, sbalte si jen to nejnutnější, zítra přiletí ministr, zítra budeme vědět víc.

O tom, že obcí hýbe spor kolem Zemanova projevu, Zdeněk Hověžák moc dobře ví, koneckonců i on o něm hned po přivítání začíná sám mluvit. „Dalo se to předpokládat, Zeman tady má podporu, v minulých volbách u nás dostal 52 procent hlasů,“ vysvětluje starosta. „Ale teď se mi zdá, že těch stoupenců je míň. Co vím, většina spíš věří informaci o ruských agentech.“ Ani on sám o ní nepochybuje, jak říká – všechny dostupné informace do sebe zapadají, o tom, že druhý výbuch měsíc a půl po prvním už určitě nemohl být náhoda, se tu baví lidé od začátku, a těžko by se spiklo na lži o ruské agresi tolik lidí z policie, služeb, justice, vlády i opozice, kteří detaily vyšetřování znají.

Starostu ale, i když ví, jak říká, že Zeman je přítel Ruska, přesto prezidentův projev zaskočil: „Je známé, že už dlouho vystupuje prorusky, ale pohrávat si s bezpečností státu, pošpinit naše tajné služby, když jde o teror proti Česku, to jsem neočekával,“ říká Zdeněk Hověžák. „Opravdu jsem si myslel, že bude na straně státu.“

Dnes odpoledne se starosta chystá sledovat, co se děje v Evropském parlamentu, mají tam přijímat rezoluci a europoslanec Starostů Stanislav Polčák bude mít k poslancům řeč. S ním řeší i velké téma celých těch let, které teď ještě s novou informací zesílilo: že se místní lidé nedočkali za útrapy i zničené pozemky odškodnění. „A my ho chceme, lidem tady náleží,“ říká starosta za obec. „Pro lidi za škody a pro stát za ty likvidační práce, ty vyšly na miliardu. A teď už víme, po kom je nutné ho vymáhat.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].