Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Diskutuji, tedy jsem (Evropan)

0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Minulý týden byl nabitý událostmi, a tak řada těch menších prosvištěla časoprostorem a zase zmizela. Jednou takovou bylo spuštění webové stránky, na které mohou Evropané diskutovat, jak by podle nich měla vypadat Evropská unie do budoucna. Stránka futureu.europa.eu má jednoduché, uživatelsky vstřícné prostředí a běží ve všech čtyřiadvaceti jazycích EU včetně češtiny. Kdo z Čechů a Češek tedy zatouží po další platformě, na které by si mohl tříbit názory a třeba se pohádat o Evropu se svými spoluobčany ze sedmadvaceti zemí, může se už teď zapojit. Jedinou vstupní podmínkou je registrace, k níž stačí e-mail.

S nápadem na debatu přišel před dvěma lety Emmanuel Macron, protože Francouzi rádi diskutují a podobný počin na národní půdě se mu docela vyplatil – „občanské konventy“ na téma klimatické změny nebo právě budoucnosti Evropy byly sledované a Macronovi zajistily několik bodů navíc. Také pod francouzským předsednictvím EU na začátku příštího roku se mají evropské debatní měsíce uzavřít. Co se pak stane s hlavními sděleními celokontinentální konverzace?

To je právě krajně nejisté. Mluvíme o EU, takže už teď existuje několik nových byrokratických vrstev, které se lidovými návrhy na to, jak by měla vypadat třeba migrace do Evropy, budou zabývat. Unie se však nevydává touhle cestou poprvé, naposledy na přelomu milénia probíhal Konvent o budoucnosti Evropy, jehož závěry, návrh evropské ústavy, se roztříštily o nizozemské a francouzské referendum. Tak to totiž je: EU má, na rozdíl například od NATO, mindrák, že tu není dost pro lidi, a tak se k nim čas od času snaží přiblížit. Jakmile to ale udělá, narazí na preference momentálních politických reprezentací v členských státech, které rozhodují; ty jsou v Unii zákonodárci.

Ani aktuálně vyhlášená debata proto EU nijak zásadně neovlivní. Pokud však máte volný večer, už teď nabízí docela zajímavé evropské vox populi.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2021 pod titulkem Diskutuji, tedy jsem (Evropan)