Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Kontakt cestou z Afghoše

S terapeutem a ředitelem Společnosti Podané ruce Jindřichem Vobořilem o kufrech plných peněz před čínskými továrnami, nesmyslnosti lockdownu a byrokratech

Jindřich Vobořil • Autor: Milan Jaroš
Jindřich Vobořil • Autor: Milan Jaroš

Už jste měl covid?

Dvakrát. Podruhé teď v říjnu, poprvé už koncem prosince 2019. Chytil jsem to tehdy na letišti v Dubaji, kde jsem dlouho čekal na přestup při návratu z pracovní cesty v Afghoši, kam jezdím kvůli léčbě tamních drogově závislých. Na letišti byla spousta Číňanů. Myslel jsem pak, že je po mně, čtrnáct dní jsem se dusil. To, že to byl covid, jsem zjistil až později z protilátek. Takže jsem byl asi jedním z pacientů nula.

Kromě toho, že jste byl průkopníkem nemoci, viděl jste vždy hodně dopředu, prosazoval jste tady jako první testování. Je o testy u vás na odběrovém místě v Brně ještě zájem?

Velké procento lidí chodí pravidelně, celé rodiny nebo celé instituce. Testujeme celou řadu firem, testovali jsme sociální služby i naše vlastní sociální služby, lidi bez domova. Teď to ale kleslo, před třemi týdny chodily tak čtyři tisíce lidí denně, teď tak tři.

Proč?

Bohužel i díky nepochopení části odborné obce, která se hádá o odborných tématech před kamerami a tím znervózňuje veřejnost. Zpochybňuje se význam antigenních testů. Když se pak s lidmi, kteří to zpochybňují, bavím, říkají, že je to blbě jen v určitých případech, ale to už pak začíná být na nějaké pochopení veřejností příliš složité a zůstane zpochybnění en bloc.

Ale víme, co sem proudí za testy, jaké jsou kvality? Třeba testy, které vláda nakoupila do škol, skutečně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].