Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Švihadlo bez švihadla

Švihejte! Jsem váš vnitřní trenér Švihadlo a vy budete skákat. Mám švihadlo a nebojím se ho použít. Vypadá to totiž, že tenhle trochu drastický, ale osvědčený nástroj na dobrou kondici se nějak vrací do módy. Nyní digitální, svítící – a někdy taky bez švihadla.

O švihadlu se dá těžko říct, že je to novinka. Již staří Římané, Austrálci i Egypťané skákali přes liány, bambusy a později provazy. Někdy od 17. století je doložené skákání také v Evropě, zejména pak v Nizozemsku. Odtud pochází technika „Double Dutch“ – to je skákání hned přes dvě švihadla, kterými točí dva Nizozemci a třetí skáče. Byl to typický výjev z ulic starého Holandska a pak i Nového světa, kam si Nizozemci z domoviny přivezli jeden kufr, spoustu nadějí a švihadlo. Další staletí můžeme přeskočit, prostě se od té doby pořád skáče. A vy švihejte!

Lidé si na švihadlo vzpomněli vždycky, když nic lepšího neměli. Za druhé světové války a v padesátých letech se skákalo ve velkém – pak si lidé pořídili televizi, kreditku a permanentku do fitka a na švihadlo zapomněli. Další vlna nastala teď během pandemie, když jsou zavřené všechny posilovací strojovny, sály na bikram jógu a indoor surfové vlny. Není nic, jen dva metry čtvereční v obýváku a švihadlo.

A ovšem také touha po kráse a zdraví a kondici, a to švihadlo podle všeho dokáže zajistit. Skákání zrychlí krevní oběh a dech, tuky se spalují a postava tvaruje. Uvádí se, že účinek deseti minut skákání je stejný jako třicetiminutového běhu. Navíc tak netrpí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].