Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Poslanci předvedli umění dohody

Volby budou, korespondenční hlasování „zahraničních Čechů“ zatím nikoli

Pouhé dva měsíce a čtyři dny trvalo poslancům schválení spravedlivější podoby volebního zákona. Stalo se poté, co Ústavní soud v únoru tohoto roku rozhodl, že rozdělování hlasů neodpovídá poměrnému systému, předepsanému pro sněmovní volby ústavou. Rychlá cesta ke shodě je překvapivá, pár dnů po vyhlášení nálezu Ústavním soudem se z vyjádření politiků zdálo, že nebudou schopni se do termínu podzimních voleb dohodnout a jejich průběh bude ohrožen. Co se změnilo? A bude podoba novely přijatelná pro Senát, který ji má schvalovat koncem dubna?

Poslanecká novela zachovala čtrnáct volebních obvodů, kopírujících kraje. Snížila hranici pro vstup koalic do sněmovny. Dvojkoalice bude potřebovat místo deseti osm procent získaných hlasů, vícečetné koalice místo patnácti pouze jedenáct procent hlasů. Přepočty voličských hlasů na mandáty už nebudou tak silně zvýhodňovat subjekty, které získají největší počet hlasů (třeba hnutí ANO získalo v minulých volbách třicet procent hlasů, ale skoro čtyřicet procent poslaneckých mandátů a podle nového přepočtu by obdrželo jen čtyři procenta mandátů navíc). Více mandátů získají naopak strany, které se budou pohybovat jen mírně nad předepsanou pětiprocentní hranicí vstupu do sněmovny (kupříkladu STAN obdržel v minulých volbách šest poslaneckých křesel, letos na podzim by se stejným počtem získaných hlasů dostal devět mandátů).

„Podařilo se schválit novelu, která se vešla do mantinelů nálezu Ústavního soudu,“ říká poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL),…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].