Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura/mix

Stanley Tucci hledá Itálii
Stanley Tucci hledá Itálii

DĚLNÍCI KULTURY

„Já bych chtěl ty botasky Adidas,“ to je prý docela obvyklý požadavek v obchodě se sportovní obuví. V Česku je pořád dost lidí, pro které je název značky Botas synonymem pro každou sportovní botu. Byla to prostě česká pýcha. Ale bude dál? I po tomhle?

Ale od začátku. V roce 1966 v továrně Botas ve Skutči začali vyrábět boty s pruhem na straně. Vyráběli a vyráběli, až se z nich stala kultovní obuv. Dílem asi i proto, že nic moc jiného nebylo, ale to už je dneska vedlejší.

V roce 2008 to již byla legendární botaska Classic, úspěšná kapitola z historie českého průmyslu. Sympatická byla i Janu Klossovi a Jakubu Koroušovi. Právě studovali na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové grafický design a dostali neobvyklé zadání: navrhnout boty. Vzali tedy tradiční botasky a dali jim nové barvy, logo a obal. Bylo to cool, ve firmě to poznali a boty začali vyrábět. Model Botas 66 nosili všichni, dostal se do průvodců Prahou, psali o něm v The New York Times. Prostě příběh o staré české značce a mladých designérech, ty skvělé české botasky.

V roce 2013 se však ve firmě změnilo vedení a to nové nebylo s dohodou s designéry spokojeno – jejich finanční požadavky byly podle ředitele Františka Nestávala „velmi nemravné“. Nevíme. Víme však, že to je dost časté vnímání kreativní práce v Česku – v podstatě každý požadavek se považuje za přehnaný, vždyť tady chlapci jen vymysleli barvy bot. Ale víme s jistotou, že kdo se ohání mravností, měl by začít u…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].