Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Dobrovolný Bureš

V archivu slovenského Ústavu paměti národa objevili historici – jak zveřejnil server Seznam Zprávy – nový dokument, který podporuje zjištění, že český premiér Andrej Babiš byl oprávněně v osmdesátých letech 20. století veden jako agent Bureš pod evidenčním číslem 25085. Jde o statistickou kartu, kterou StB zakládala na každého, kdo se z nějakého důvodu dostal do jejího hledáčku. Karta podle slovenských expertů zapadá do kontextu dokumentů, jež byly dosud nalezeny o spolupráci Andreje Babiše s StB. Může být překvapením, že se našla až teď, nicméně je to možné. Estébáci po pádu socialismu v listopadu 1989 spoustu dokumentů zničili a archivy zanechali v totálním nepořádku.

Andrej Babiš se snaží před soudy vyvrátit své agentství už od roku 2011 tvrzením, že nikdy žádný závazek StB nepodepsal. A protože se jeho podpis spolupráce nedochoval, snaží se historici najít dokumenty, které by Babišovu spolupráci doložily mimo jakoukoli pochybnost. Nalezená statistická karta však nepřináší nic, co bychom nevěděli.

Zájem médií vzbudila poznámka v kartě, že Babiš byl získán na základě dobrovolnosti. Zní to jako pádný důkaz, ale estébáci se řídili předpisem, že každý domácí donašeč se musí ke spolupráci rozhodnout dobrovolně. A podle jednoho z největších znalců dokumentů StB Radka Schovánka zapisovali estébáci jako dobrovolné spolupracovníky i ty, které získali nátlakem, vydíráním a kompromitujícími materiály.

Nález karty jen doplňuje důkazy v dnes již…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].