Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopis z…

Vaření raků

Autor: Erika Goldring
Autor: Erika Goldring

To, že se vaše děti narodily v nemocnici s výhledem na řeku Mississippi, a patří tak už jednou provždy do kmene obyvatel Louisiany, poznáte podle mnoha různých znaků. Jedním z nich je, že mají vrozenou odolnost vůči ostrému jídlu, dalším, že jakmile se přiblíží jaro a vzduchem se začne linout vůně čerstvě uvařených raků, jednohlasně zvolají „crawfish“! Že pak mají tendenci si živé raky ochočit anebo je používat k závodům, který z nich přeběhne z místa A do místa B rychleji, je už takový místní kolorit, se kterým se jako rodič musíte smířit.

Bez nadsázky bych řekla, že „crawfish“ jsou národním louisianským pokrmem, malí červení ráčci jsou specialitou, podle které je v New Orleansu a okolí pojmenované celé jedno roční období. Crawfish season, neboli sezona raků, začíná zpravidla koncem ledna a její nejaktivnější část vychází většinou na březen a duben. Poznáte ji zaprvé už podle zmíněné nezaměnitelné vůně, která se o víkendech šíří z přilehlých zahrad a garáží. Anebo podle toho, že procházíte-li se vaší čtvrtí, tak pozdě odpoledne a k večeru vidíte na předzahrádkách haldy prázdných táců, umytý plechový nebo nerezový 60litrový hrnec a popelnice plné červených račích skořápek.

Raci se loví v bažinaté krajině lemující Mexický záliv, a i kvůli tomu se jim někdy přezdívá bahenní brouci. Po uvaření mají sytě červenou barvu, a právě obrázek rudého raka najdete v Louisianě v každé druhé restauraci a je taky populární jako logo místních kuchařek nebo jako potisk na trikách,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].