Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Slovenská rošáda

Výměna premiérů za pochodu je zajímavým příspěvkem Slovenska do dějin politiky

Zvenčí to vypadá elegantně: slovenská vláda vyřešila koaliční krizi tím, že si dva muži prohodili funkce. Premiér Igor Matovič vystřídal Eduarda Hegera na ministerstvu financí a Heger je teď premiérem.

Taková rošáda bez voleb, pouhou demisí vlády a vzápětí vytvořením nové prakticky v téže sestavě, je v dějinách politiky úplně ojedinělá, ale elegantní nebyla ani trochu. Předcházely jí křeče, kdy se Igor Matovič držel svého křesla zuby nehty a z koaličních stran žádajících jeho demisi se pokoušel vyloupávat poslance nabízením funkcí, aby si v parlamentu udržel skrovnou většinu.

Vláda byla celé týdny paralyzovaná, lidé umírali na covid v zahlcených nemocnicích a společnost se psychicky hroutila při pohledu na premiéra, který místo správy země řešil svůj vlastní problém. Matovič se nakonec vzdal, protože neměl jinou možnost, byl však na celém Slovensku poslední, kdo to pochopil. Společenská úleva připomínala stav po vytržení bolavého zubu, včetně pochybnosti pacienta: už je opravdu po všem, nebo tam zůstal shnilý kořen a bolest se vrátí? Chaotický a konfliktní Matovič, kterého k demisi ostře vyzvala i prezidentka Zuzana Čaputová, totiž zůstává členem vlády na klíčovém ministerstvu.

Všechny naděje se teď upínají k Eduardu Hegerovi (44), bývalému manažerovi, který uspěl prodejem kvalitní slovenské vodky do USA a kterého už v mládí ve dvaceti letech oslovil Bůh. Jako křesťanského aktivistu ho posléze před pěti lety oslovil i Matovič a Heger se stal jeho pravou rukou.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].